Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekord hőséget mértek tavaly az óceánokban

2018.01.19. 19:41

Földünk gigantikus óceánjai a méreteikhez illőn jelzik az emberiségnak a globális felmelegedés mértékét - írja a Phys.org. A klímaváltozásban keletkező extra hő több mint 90 százalékát az óceánok nyelik el, és ez alapján talán nem is annyira meglepő, hogy

a víztömeg fölső 2000 métere 1,51×10 22  Joule plusz hőmennyiséggel zárta a 2017-es évet a második legmelegebb 2015-ös évhez képest.

Ez bődületesen sok nullával végződő szám lenne, miként az is, hogy az 1981-2010 közötti referencia periódust 19,19×1022Joule-lal sikerült túlszárnyalni.

Az elmúlt öt évben voltak a legmelegebbek az óceánok, állapította meg a Kínai Tudományos Akadémia Légkörfizikai Kutatóintézete, hozzátéve, hogy ezeket a hőmérsékletrekordokat sokkal kevésbé befolyásolja az olyan időjárási események, mint az El Niño és a La Niña, és sokkal inkább az emberiség számlájára írhatók.

2017wasthewa
Fotó: Chinese Academy of Sciences

A hőmérséklet növekedése tágulással is jár, és 2017-ben az önmagában 1,7 milliméterrel járulhatott hozzá az óceánszint növekedéséhez. Ezen kívül a felmelegedés miatt csökken a víz oxigénszintje, emiatt fehérednek ki és pusztulnak el a korallok, és olvad el a sarkvidéki jégtakaró.