Árpád
-2 °C
4 °C

60 millió dollárból mentik a Nagy-korallzátonyt

GettyImages-578263938
2018.01.22. 13:10

Az Ausztrália partjainál elterülő Nagy-korallzátony összértéke 38 milliárd dollár, így ehhez mérten egész szerénynek mondható a Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök által bejelentett 60 millió dolláros mentőcsomag, amivel a korallfehéredés jelenségét szeretnék megelőzni és visszafordítani.

Az összeget másfél év alatt fogják elkölteni, és a felét a gazdákodók kapják, hogy megakadályozzák a trágya és a vegyi anyagok óceánba szivárgását. Ez különösen fontos része a mentőakciónak, Turnbull szerint erős az összefüggés a vízszennyezettség és a korallokat fenyegető töviskoronás tengericsillagok invációja között - írja a MTI. A gazdák árkok ásásával és növények telepítésével akadályozhatják meg a szennyező anyagok vízbe kerülését.  

Az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) és az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) is kap hatmillió dollárt a korallok helyreállítását célzó kutatási és fejlesztési programra. Emellett tanulmányt kell készíteniük arról, hogy miként lehetne növelni a korallok ellenálló képességét a globális felmelegedéssel szemben. Ennek részeként az Olaszország méretű korallzátony északi, melegebb részén élő fajokat igyekeznek meghonosítani a délebbi, most még csak melegedő régióban.

A töviskoronás tengericsillagok azonban kezdhetnek aggódni, mert a likvidálásukra 10 millió dollárt szán az ausztrál kormány. Ezek az állatok az emésztősavaikkal feloldják a korallpolipokat, így csupán a korall csupasz váza marad hátra. 

A korallfehéredés fő oka azonban a víz hőmérsékletének jelentős 4 Celsius-fokos növekedése lehet. A korallok csalánozók, az algákkal szimbiózisban élnek, és tőlük nyerik a színüket. Magasabb hőmérsékleten azonban a korallok kilökik az algákat, így a színüket is elveszítik. Ha ez a helyzet túl sokáig áll fenn, a korallok teljesen elhalnak.

A Greenpeace Australia Pacific is arra hívta fel a figyelmet, hogy gazdálkodók támogatása csupán tünetkezelés, hiszen a zátonyra a globális felmelegedés jelenti a legnagyobb veszélyt.

Nyitókép: Auscape/Getty Images Hungary

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?