Árpád
-2 °C
4 °C

Majdnem lemaradtunk a legnagyobb vulkánkitörésről

2018.01.22. 20:08

Először egy Szamoáról Új-Zélandra tartó repülőgép utasa vette észre, hogy valami nem stimmel az óceánban. Lefotózta a felszínen lebegő zavaros anyagot, és elküldte a képet tudósoknak, akik a legnagyobb ismert vulkánkitörés nyomaként azonosították az óceán felszínén úszó habköveket.

467-underwater-volcano-havre-2 1024
Fotó: Rebecca Carey, University of Tasmania/Adam Soule, WHOI

Az uszadék akkor még csak 400 négyzetkilométert fedett be, hónapokkal később azonban már Új-Zélandnál kétszer nagyobb területen szóródott szét.

vulk
Fotó: Rebecca Carey, University of Tasmania/Adam Soule, WHOI

Tudták a kutatók, hogy a kitörés hatalmas volt, ezért 2015-ben a helyszínre küldtek el expedíciót. Az Új-Zélandtól ezer kilométerre északra fekvő Kermadec-szigeteknél lévő Havre vulkán felderítését Rebecca Carey vulkanológus vezette.

A mélységbe leküldött távirányítású tengeralattjárók háromdimenziós térképet készítettek a vulkánról, így kiderült, hogy a krátere 4,5 kilométeres. Az is egyértelművé vált, hogy a Havre nemcsak habkövet ontott magából, hanem nagy mennyiségű hamut, lávát is.

Másfélszer nagyobb volt, mint a Mount St. Helens 1980-as kitörése, és tízszer nagyobb az izlandi Eyjafjallajökull 2010-es kitörésénél.

A kutatók szerint a kibocsátott anyagok kétharmada, vagy még annál is több, a felszínen távolra sodródott. Több tonnányi anyag az óceán túlfelén ért partot. A maradék azonban a helyszínen ülepedett le a tengerfenékra, hatalmas pusztítást okozva az élővilágban, amely csak mostanában kezd új erőre kapni.

A tudósok persze örülnek annak, hogy ennyi anyagot kiokádott magából a Havre, mert több évtizedre elegendő munkával látta el őket, és ritkán jutnak hozzá ilyen jó alapanyaghoz. Bár a vulkánkitörések 70 százaléka víz alatt történik, mint ez a történet is mutatja, nem olyan egyszerű észrevenni azokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?