Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Virággal köszöntik a fák a klímaváltozást

2018.01.22. 15:25

Az Egyenlítő környékén elterülő több ezer éves erdők érzékenyen reagálnak a globális klíma változására, és a széndioxid-szint megnövekedése miatt rengeteg virágot hoznak a fák. A felmelegedést okozó gáz és a virágzás kapcsolatára  Stephanie Pau, a Floridai Állami Egyetem földrajz tanszékének munkatársa és kutatócsoportja mutatott rá a Global Change Biology folyóiratban közzétett tanulmányában

Az amerikai tudósok a panamai Barro Colorado-sziget trópusi erdőiben élő növények virágzását vizsgálták - írja az MTI. Az 1560 hektáros sziget a Panama-csatorna közepén mesterségesen létrehozott Gatun tavon terül el.

Esőerdő a Barro Colorado-szigeten
Esőerdő a Barro Colorado-szigeten
Fotó: Wikipedia

A kutatócsoport 28 éven át gyűjtött növénymintákat a szigetről, és ezek vizsgálatával megállapították, hogy az éghajlati elemek, mint például a hőmérséklet, a csapadék, a fény és a szén-dioxid hogyan hatnak az éves virágmennyiségre, a különböző fajok virágázásának hosszára.

Kimutatták, hogy a virágok számának növekedésére legjelentősebb hatással a szén-dioxid van. Ez azzal magyarázható, hogy a légköri szén-dioxid-szint emelkedésével a növények több energiát tudnak termelni.