Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felmelegedést hozhat a tisztább levegő

GettyImages-528385740
2018.01.23. 14:00

A légköri szennyezések egyik igen előnyös tulajdonsága, hogy segítenek hűteni a klímát, ezért a tisztább levegőt célzó kezdeményezések káros hatásaival is számolni kell - erre figyelmeztet Bjørn Samset, a norvég klímakutató központ munkatársa a Geophysical Research című lapban publikált tanulmányában.

Az ipar által kibocsátott apró részecskék, az aeroszolok annyi fényt vernek vissza, hogy a teljes felszámolásuk esetén további 0,5-1 Celsius-fokkal melegedhet a Föld klímája. Ez pedig azt jelentené Samset szerint, hogy nem teljesülnek a világ vezetői által Párizsban aláírt klímamegállapodás céljai, a globális hőmérséklet legfeljebb 1,5-2 Celsius-fokos növekedése az iparosodás előtti szinthez képest - írja a Scientific American című tudományos magazin.

Az aeroszolok felszámolásának különösen erős helyi következményei lennének. Ezek az anyagok ugyanis nem maradnak meg hosszú ideig a légkörben, nincs idejük nagyon szétterjedni. Ott fejtik ki leginkább a hatásukat, ahol nagy mértékben szennyezik a levegőt.

Ez elsősorban Kelet-Ázsiát jelenti, ám Samset vizsgálata szerint a változás hatással lenne más régiókra is, amelyek a légköri áramlatok révén kapcsolatban vannak Ázsiával. Jó oka van annak, hogy pont egy norvég tanulmány foglalkozik ezzel a kérdéssel: Európa északi része, az északi sarkkör is érzékenyen reagálna az ázsiai légszennyezettségi szint változására.

Több kutatás azt mutatja, hogy az aeroszolok az elmúlt ötven évben sikeresen elfedték a szén-dioxid által okozott felmelegedés nagy részét, körülbelül a harmadát. Ahogy tisztul a levegő, úgy válik érzékelhetőbbé az üvegházhatást okozó gázok valós hatása.

Szerencsére másképp is szoros összefüggés van az aeroszolok és a klímavátozást okozó gázok közt: az ipar szén-dioxidot is kibocsát és légszennyezést is okoz. Ez nem jelenti azt, hogy az egyik kibocsátás megszüntetésével a másikat is ugyanolyan mértékben sikerül felszámolni.

Noha a Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) is belevette a klímamodelljeibe az aeroszolszint változását, Samset úgy véli, túl kevés verziót vizsgáltak. A kutató szerint az aeroszol kibocsátás változásának jóval többféle forgatókönyve lehetséges, mint amennyit az IPCC számításba vett.