Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Számítógéppel rekonstruálták egy 9 ezer éves görög lány arcát

2018.01.23. 21:52

Görög kutatók számítógépes modellezéssel rekonstruálták egy 9 ezer évvel ezelőtt a mai Görögország területén élt tinédzser arcát – írja a Reuters.

Az időszámítás előtt 7000 körül, a középső kőkorszakban élt lány az Avgi (Hajnal) nevet kapta a kutatóktól, mert  a civilizáció hajnalán élt. A csontjai és fogai vizsgálata alapján 15-18 éves lehetett amikor meghalt.

A lánynak a modell alapján előreugró állkapcsa volt, amit az akkoriban elterjedt gyakorlat, az állati bőr rágással való megdolgozása okozhatott. Ezenkívül elég morcosnak is tűnik.

Lehetetlen volt egy ilyen korban nem mérgesnek lenni

– viccelődött Manolisz Papagrikorakisz, aki a számítógépes modell alapján, egy terrakotta öntőforma segítségével szilikonba öntötte Avgi arckifejezését.

A kutatók szerint a lány vérszegény volt, és lehet, hogy skorbutos is. Csipő- és ízületproblémák is gyötörték, ami megnehezíthette a mozgását, és a halálához is hozzájárulhatott.

Avgi maradványait még 1993-ban találták meg a Thesszália régióbeli Theopetra-barlangban. A barlangot először 100 ezer évvel ezelőtt lakta ember.