Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Számítógéppel rekonstruálták egy 9 ezer éves görög lány arcát

2018.01.23. 21:52

Görög kutatók számítógépes modellezéssel rekonstruálták egy 9 ezer évvel ezelőtt a mai Görögország területén élt tinédzser arcát – írja a Reuters.

Az időszámítás előtt 7000 körül, a középső kőkorszakban élt lány az Avgi (Hajnal) nevet kapta a kutatóktól, mert  a civilizáció hajnalán élt. A csontjai és fogai vizsgálata alapján 15-18 éves lehetett amikor meghalt.

A lánynak a modell alapján előreugró állkapcsa volt, amit az akkoriban elterjedt gyakorlat, az állati bőr rágással való megdolgozása okozhatott. Ezenkívül elég morcosnak is tűnik.

Lehetetlen volt egy ilyen korban nem mérgesnek lenni

– viccelődött Manolisz Papagrikorakisz, aki a számítógépes modell alapján, egy terrakotta öntőforma segítségével szilikonba öntötte Avgi arckifejezését.

A kutatók szerint a lány vérszegény volt, és lehet, hogy skorbutos is. Csipő- és ízületproblémák is gyötörték, ami megnehezíthette a mozgását, és a halálához is hozzájárulhatott.

Avgi maradványait még 1993-ban találták meg a Thesszália régióbeli Theopetra-barlangban. A barlangot először 100 ezer évvel ezelőtt lakta ember.