Erzsébet
1 °C
4 °C

A világon először klónoztak majmokat kínai tudósok

2018.01.24. 19:21
A világon elsőként sikerült makákókat klónozniuk kínai tudósoknak ugyanazzal a módszerrel, amivel Dolly, a világ első, testi sejtből klónozott emlőse is született 1996-ban.

A Csung Csung és Hua Hua nevű klónok közönséges makákók (Macaca fascicularis), és 2017 végén születtek a Kínai Tudományos Akadémia sanghaji idegtudományi intézetében, írja az MTI.

A kutatócsoport a Cell című tudományos folyóiratban azt írják, hogy a kismajmokat sejtmag transzfer (SCNT) eljárással klónozták, ami a Critical Biomass blog klónozási kisokosa szerint azt jelenti, hogy egy sejtből kiveszik a sejtmagot, azt egy megtermékenyítetlen petesejtbe juttatják, majd így létrejövő (diploid) sejtet aztán egy kisebb áramütéssel veszik rá az osztódásra. 

Kétféle sejtmag transzferrel is próbálkoztak most a kutatók: egyrészt magzati sejteket használtak kiindulópontként, akkor a 21 béranya-majomból hat maradt terhes és két egészséges bébimakákó született. Amikor felnőtt egyedek sejtjeit használták, akkor 42 bérenya-majomból 22-en maradtak terhesek és két bébi született meg, de nagyon hamar meg is haltak, írják tanulmányuk összefoglalójában.

gr4
Fotó: cell.com

Még idén januárban egy harmadik, az év során pedig több további klón is érkezik a kutatók reményei szerint.

Az 1996. július 5-én Skóciában született Dolly volt a világ első, testi sejtből klónozott emlőse. A nőstény bárány hat és fél évet élt. Azóta más emlősöket is sikerrel klónoztak tudósok, ám az emberrel közeli rokonságban álló makákók klónozása komoly kihívást jelentett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?