Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nincs győztes a Google holdraszálló versenyén

2018.01.24. 14:50

A Google Lunar X Prize verseny március 31-én véget, és már most egészen biztosak lehetünk abban, hogy egyik csapatnak sem sikerül eljutni a Holdra. Ezt a 30 millió dolláros díjazású verseny szervezői jelentették be, miután konzultáltak a még versenyben lévő öt csapattal.

Arra számítottunk, hogy mostanra már győztest hirdethetünk, de a vártnál jóval nehezebb volt a csapatoknak támogatókat szerezni, és emellett sok technikai és szabályozói kihívással is szembe kellett nézni

moon2

- írta Peter Diamantis és Marcus Shingles az X Prize közleményében.

A győzelemhez egy űrhajóval le kellett volna szállni a Hold felszínére, ott legalább ötszáz métert megtenni, és közben nagy felbontású videókat sugározni vissza a Földre.

Kíváncsian várjuk, hogy a versenyhez a nevét adó Google píárosztálya miként reagál a hírre. A keresőcég alapítói ugyanis a nagyratörő projektjeiket általában "holdraszálló" (moonshot) projektként emlegetik, és pont a holdraszállás nem jött össze.

Az X Prize korábbi, világűrt megcélzó versenye sikerrel zárult, a 10 millió dolláros díjazású Ansari X Prize győztesének elsőként kellett eljutnia magántőkéből a világűr peremére. Az viszont már közel 15 éve történt, és a győztes SpaceShipTwo repülőre épülő űrturisztikai biznisz azóta sem indult el.