Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rákkeltő anyagokat találtak a Nyitrában

2018.01.26. 14:38

November végén és december elején három napon át mintákat vettek a Nyitra vizéből a Greenpeace magyarországi és szlovákiai munkatársai, hogy megállapítsák, milyen mértékben terheli most a környezetet a nyitranováki Fortischem vegyipari üzem, amelynek korábban sok nehézsége támadt a vízvédelmi előírások betartásával. A Nyitra vize a Dunába ömlik.

A szakértők a folyó 18 kilométernyi szakaszát vizsgálták, benne az üzem fölött és az alatt lévő részeket. A higanykoncentráció 1,01-6,07 mikrogramm per liter közötti értékű volt, ami nemcsak a hatóságilag előírt határértékeket haladja meg, hiszen 

a higany az élő szervezetre nagyon kis mennyiségben is káros. 

A Greenpeace szakértői más veszélyes anyagokat is kimutattak. Az évekkel korábban óriási mennyiségben mért, rákkeltő és magzatkárosító vinil-klorid ezúttal is megtalálható volt a folyóban, ám jóval kisebb mértékű volt a szennyezés - ebből 4,75-335 mikrogrammot találtak literenként. 2016-ban még 9000-16000 mikrogrammos értékről számolt be a Greenpeace, akkor az üzemből kifolyó vizet vizsgálták. Az egészségügyi határérték ivóvízben 0,5 mikrogramm literenként. 

A Bumm.sk hírportál azt írja, idézve Anna Vojtekovát, a  Fortischem szóvivőjét, hogy a vegyipari vállalat 2017. december 10-én a jogszabályoknak megfelelően megszüntette a termelést a régi higanyelektrolízis alapján.