Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kínaiak elvileg tudnának embert klónozni, de nem akarnak

2018.01.27. 18:19

Kínai kutatóknak nemrég sikerült klónozással két, genetikailag tökéletesen megegyező, vagyis egypetéjű ikerpárnak számító makákót létrehozniuk. Ez komoly áttörésnek számít, mivel majomkísérletekben ez még soha senkinek nem sikerült. A tudományos világ fel is bolydult, hiszen a szokásos menetrend szerint ezután az emberekkel végzett kísérletek szoktak következni.

A kutatócsoport vezetője, Mu-ming Poo professzor a kínai állami hírügynökségnek sietett leszögezni, hogy etikátlannak tartja az emberi klónozást, és eszük ágában nincs ilyesmivel foglalkozni - bár elvileg képesek lennének rá az eddig megszerzett tapasztalatokkal felvértezve. Sőt, az ilyen kísérletek még szigorúbb tiltására hívta fel a politikusok és tudósok figyelmét.

A főemlősök klónozása viszont óriási segítség lehet az olyan betegségek elleni küzdelemben, mint az Alzheimer-kór, vagy az autizmus. Genetikailag tökéletesen megegyező kísérleti alanyokat létrehozva ugyanis remek lehetőség nyílik különféle génterápiák tesztelésére, úgy, hogy a tesztalany és a kontrollcsoport között garantáltan nincsenek különbségek, amik torzítanák az eredményeket.