Jolán
2 °C
4 °C

Február hatodikán indul a SpaceX óriás Mars-rakétája

2018.01.27. 23:23

Február 6-án indul első tesztrepülésére a SpaceX Falcon Heavy rakétája - ezt maga a cégvezér Elon Musk jelentette be a Twitteren.

A tesztrepülés különösen fontos, ezzel a hordozórakétával ugyanis a SpaceX a későbbiekben emberi utasokat akar távolabbi célpontokhoz eljuttatni, első körben a Holdig, később a Marsra és vissza. A rakéta igazán grandiózus, 70 méter magas, üzemanyaggal feltöltve 1400 tonnát nyom. A rakománya 64 tonna lehet, és az összesen 27 hajtómű nagyjából 18 Boeing 747-esnek megfelelő erővel emeli a levegőbe a monstrumot. Az űrkutatás történetében csak a legendás Saturn V-ös Hold-rakéták voltak ennél nagyobb teljesítményűek.

Tavaly Musk nagy sajtóvisszhangot keltett, amikor bejelentette, hogy első tesztrakományként a saját tűzpiros Tesla Roadsterét küldi fel az űrbe a Falcon Heavyvel. Később visszakozott, és azt mondta, hogy csak viccelt, de aztán karácsonykor egy olyan képet tett ki Twitterre, amin valóban ott volt az autó a rakéta rakterében.

Hogy tényleg felmegy-e az autó az űrbe, az másfél hét múlva kiderül, a tesztrepülés a floridai Kennedy űrközpontból indul, Musk tweetje szerint konkrétan az Apollo 39A kilövőállásról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?