Árpád
-2 °C
4 °C

A biológiai óra segíthet legyőzni az akut májelégtelenséget

2018.01.29. 15:11

Az emberi szervezet biológiai órája segíthet legyőzni az akut májelégtelenséget francia kutatók új tanulmánya szerint – írja az MTI.

A biológiai óra vagy cirkadián ritmus segíti a szervezetünket igazodni a nappalok és éjszakák váltakozásához, és egy sor fontos élettani funkciónk működésére hatással van. A 2017-es orvosi Nobel-díjat épp a cirkadián ritmust szabályozó molekuláris mechanizmus felfedezéséért kapta három kutató.

Az akut vagy fulmináns májelégtelenség pedig egy súlyos betegség, hatékony gyógymódja nincs, csak a tünetek jelentkezése utáni 24 órán belül elvégzett májátültetés. A beteg májműködése gyorsan romlik, véralvadási rendellenességek és visszafordíthatatlan agykárosodás léphet fel.

A biológiai óra és a gyulladásos betegségek közötti összefüggést a francia egészségügyi kutatóintézet (Inserm), a lille-i Pasteur Intézet és a Lille-i Egyetem tudósai vizsgálták. Emberi sejttenyészeteken és egereken végzett kísérleteik során felfedezték, hogy a biológiai óra egy fehérjéjének gyulladásgátló működése meg tudja állítani az akut májelégtelenséget, enyhíti a tüneteket és javít a túlélési arányokon.

A francia tudósok abból a megfigyelésből indultak ki, hogy az immunrendszer működése a nap során változik, és találtak egy Rev-erbA nevű fehérjét, amely a biológiai órával kapcsolatos, és működése főként a zsírszövetet, a májszövetet, a vázizomzatot és az agysejteket célozza.

Emberi immunsejteken és egereken végzett kísérleteik megerősítették, hogy a cirkadián ritmust követi. Az egereknek a Rev-erbA-t aktiváló szert adtak, ezek után a betegség enyhébb formában jelentkezett náluk, és javultak a túlélési arányok is. A kutatók ugyanezt a hatást figyelték meg laboratóriumi emberi sejttenyészeteken is, ami az akut fulmináns hepatitisz új kezelésének kidolgozására bátorította őket.

– olvasható a Gastroenterology szaklapban megjelent tanulmányban

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?