Viola
-5 °C
-2 °C

Iskolabusz méretű dínómaradványt találtak az egyiptomi sivatagban

2018.01.29. 18:39

Szó szerint óriási leletre bukkantak paleontológusok a Szahara egyiptomi térségében, ahol egy 10 méter hosszú, a titanosaurusok csoportjába tartozó, Mansourasaurus shahinae-nek elnevezett dinoszaurusz fosszíliái kerültek elő. A dinoszaurusz 80 millió éve, a kréta korban élhetett és 5,5 tonnát nyomhatott. A maradvány nagy része előkerült, megtalálták a koponya egy részét, az alsó állkapcsát, a nyakat, a hátgerincet, a bordákat, a vállat, a mellső végtagot, egy hátsó lábat és egyéb csontos lemezeket.

Sok titanosaurushoz hasonlóan a Mansourasaurusnak is csontos lemezek borították a bőrét. A Földközi-tenger előtt a térségben létezett óceán partja közelében élhetett, írja az MTI.

A maradványokat a közép-egyiptomi Dakla-oázisban találták. Ez az egyik legteljesebb titanosaurus-maradvány Afrika térségéből abból a korból – mondta el Hesam Szalla, az egyiptomi Manszúra Egyetem paleontológusa, a Nature Ecology and Evolution folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

80 millió évvel ezelőtt Afrika nagy részét legelők, szavannák és esőerdők borították. Miközben egy afrikai elefántbikához hasonló termetű volt, a Mansourasaurus kisebb volt titanosaurus rokonainál, köztük a dél-amerikai Argentinosaurusnál és a Patagóniában élt Patagotitannál vagy az afrikai Paralititannál, amelyek 30 méter hosszúak is lehettek. 

"Először találtunk bizonyítékot arra, hogy egyes dinoszauruszok vándorolhattak Észak-Afrika és Dél-Európa között a mezozoikum (középidő) végén, ami ellentmond annak a régi feltevésnek, hogy az afrikai dinoszauruszok környezete elszigetelt volt a többitől abban az időben" - mondta Matt Lamanna, a pittsburghi Carnegie Természettudományi Múzeum paleontológusa.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!