Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A felmelegedéstől összemennek a madarak

2018.01.30. 15:14

Ausztrál tudósok szerint a klímaváltozás okozta felmelegedés miatt csökkenhet egyes madarak testnagysága – írja az MTI.

Az ausztrál kutatók Ausztrália- és Új-Zéland-szerte 30 helyről egyenként negyven házi verebet gyűjtöttek be. Megfigyeléseik szerint a verebek teste kisebb volt ott, ahol tikkasztóak voltak a nyarak, mint ott, ahol rendkívül hideg volt a tél. A melegebb helyeken felnőtt madarak testmérete akkor is kisebb volt, ha a telek is különösen hidegek voltak élőhelyükön. A The Auk: Ornithological Advances folyóiratban publikált tanulmányból kiderül, hogy a rendkívüli meleg komolyabb hatással lehet a madarak testméretére, mint a nagy hideg.

Ez valószínűleg egy alkalmazkodási válasz lehet, lehetővé teszi, hogy az állatok jobban el tudják viselni a megváltozott körülményeket

– mondta Simon Griffith, a sydneyi Macquarie Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Samuel Andrew, a kutatás vezetője hozzátette: ha a madarak méretének csökkenése fontos része a melegebb klímához való alkalmazkodásnak, akkor azok a madarak, amelyek testmérete nem változik a hőmérséklet-emelkedésre válaszolva, a legsérülékenyebb fajok közé kerülhetnek.