Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több műholdat állítottak pályára az új orosz űrrepülőtérről

2018.02.01. 06:47 Módosítva: 2018-02-01 06:47:55

Oroszország sikeresen pályára állított csütörtökön több külföldi műholdat azzal a Szojuz-2.1a rakétával, amelyet az ország távol-keleti végében nemrég megépített Vosztocsnij űrbázisról bocsátottak fel, írja az MTI.

A Roszkoszmosz űrkutatási hivatal a Twitteren jelentette be a Vosztocsnij támaszpont második sikeres rakétafelbocsátását. A Szojuz mások mellett két orosz Kanopusz meteorológiai műholdat, az S-NET és a D-Star One német távközlési műholdakat és az Egyesült Államok LEMUR típusú hajózást követő és meteorológiai műholdjait vitte magával.

A felbocsátás több mint egy hónapot csúszott, miután november 28-án kudarccal végződött egy hasonló küldetés. Az akkor útnak indított Szojuz rakétával 19 műholdat kellett volna pályára állítani, ám azok feltehetően lezuhantak, mert a Fregat fejblokk vezérlőrendszerének algoritmusa helytelenül határozta meg az elfordulás irányát a harmadik hajtóműfokozat leválása után.

Dmitrij Rogozin űrhajózásért felelős miniszterelnök-helyettes a baleset után egy hónappal a Rosszija 24 hírtelevíziónak megerősítette azt a korábban cáfolt értesülést, amely szerint rakéta elfordulásának irányszögét úgy számították ki, mintha a kazahsztáni Bajkonurból bocsátották volna fel. Rogozin hangsúlyozta, hogy nem fogadja el azt a védekezést, hogy a baleset egy húszéves szoftver miatt történt.

A miniszterelnök-helyettes a baleset okait vizsgáló bizottság megállapításai nyomán kemény és objektív kormányzati intézkedéseket helyezett kilátásba. Rogozin rendszerszintű hibákkal vádolta a Roszkoszmosz vezetését, szerinte fiatalításra és a technológia korszerűsítésére van szükség.