Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy új megfigyelés megkérdőjelezi, amit az univerzum keletkezéséről gondolunk

161532 web
2018.02.02. 15:57

A Centaurus A nevű galaxis körül összehangoltan keringő törpegalaxisokat figyelt meg egy nemzetközi kutatócsoport. A felfedezés megkérdőjelezi az univerzum keletkezésének ma elfogadott elméletét (az úgynevezett standard kozmológiai modellt), így a sötét anyag természetéről alkotott eddigi elképzeléseinket is – írja közleményében a kutatást vezető Bázeli Egyetem.

Más nagy galaxisokhoz hasonlóan a Tejútrendszert is körülötte keringő törpegalaxisok veszik körül. A standard kozmológiai modell szerint ezeknek véletlenszerűen kellene eloszlania a galaxisunk körül, és különösebb rendszer nélkül kellene körülötte keringeniük. A standard modell azt is feltételezi, hogy minden galaxis legnagyobb részben láthatatlan sötét anyagból áll, amelyet eddig még nem sikerült közvetlenül észlelnünk, így csak közvetetten következtetünk a létezésére.

Ezt a modellt már a mi Tejútrendszerünk, illetve a szomszédos Androméda-galaxis is kihívások elé állítja, néhány éve ugyanis kiderült, hogy mindkettő körül korongalakba rendeződve, ráadásul szinkronban keringenek a környező törpegalaxisaik. Ezeket még fel lehetett fogni a szabály alóli egyedi kivételként, a mostani megfigyelés viszont arra utal, hogy mégsem anomáliáról, hanem az eddig gondoltnál gyakoribb jelenségről van szó.

A tőlünk 13 millió fényévnyire található Centaurus A körül ugyanis most a kutatók hasonlóan viselkedő törpegalaxisokat találtak. Ezek az anyagalaxisra merőleges síkban helyezkednek el, és 16-ból 14 ugyanazt a mozgási mintázatot követi – holott a sötét anyagot is számításba vevő szimulációs modellek szerint a közeli univerzum ilyen galaxisrendszereinek maximum fél százaléka kéne, hogy így viselkedjen. Mivel már harmadszor találkoznak vele a kutatók, a véletlen előfordulása kizárható.

A koherens mozgás univerzális jelenségnek tűnik, amely új magyarázatokat követel

– mondta a kutatást vezető Oliver Müller a Bázeli Egyetemről.

Az ilyen struktúrák keletkezését a standard modell nem képes megmagyarázni. A jelenség gyakorisága azt a feltételezést látszik erősíteni, hogy ezek a kisebb galaxisok két nagyobb galaxis összeütközésekor keletkeznek.

A megfigyelés beszámoló tanulmány a Science szaklapban jelent meg.