Árpád
-2 °C
3 °C

Megölték az elefántok és orrszarvúk védőszentjét

2018.02.05. 19:39

Kenyai otthonában holtan találták Esmond Bradley Martint, akit az afrikai elefántok és orrszarvúk védőszentjének tartottak állatvédő körökben - írja a BBC. A rendőrség szerint egyértelműen gyilkosság áldozata lett - szúrt sebet találtak a nyakán -, de jelenleg úgy gondolják, a gyilkos nem tudta, ki az áldozata, nem az állatvédő tevékenysége miatt ölte meg, vélhetőleg egy egyszerű betörő volt, akit Martin megzavart.

A 75 évesen megölt Martin az 1970-es években kezdett az afrikai elefántok és orrszarvúk megmentésével foglalkozni. Ezeket az állatokat az orvvadászok azért gyilkolják, mert előbbinek az agyara, utóbbinak pedig a szarva több ázsiai ország hiedelmei szerint csodatevő gyógyító erővel bír. A csontokat hatalmas nyereséggel lehet eladni, így a szervezett bűnözés jó ideje rárepült a virágzó üzletre. Martin nem csak állatvédő aktivistaként küzdött az orvvadászat és az illegális kereskedelem ellen, de többször beépült a legkeményebb csempészbandákba, dokumentálva a tevékenységüket, feltérképezve a feketepiacot, és fontos információkat szolgáltatva a hatóságoknak. Nagy szerepe volt abban, hogy a legnagyobb piacnak számító Kína az 1990-es években hivatalosan betiltotta az orrszarvúszarv kereskedelmét, majd később az elefántcsontét is.

70 éves kora felett sem pihent, most is éppen egy délkelet-ázsiai kutatóútról tért vissza Afrikába, és Mianmar orrszarvúszarv-feketepiacairól írt tényfeltáró riportot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?