Edit
10 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Megtalálták a kopaszság ellenszerét japán kutatók

2018.02.06. 22:51

Megtalálhatták a kopaszság ellenszerét japán kutatók: állításuk szerint sikerült felfedezniük azt a módszert, amellyel rekordmennyiségben szaporíthatók a hajnövekedésért felelős tüszők, írja az MTI.

A tudósok egyszerű szilikonolaj segítségével őssejtekből úgynevezett hajtüszőcsírákat, a hajtüsző forrásait állították elő laboratóriumban. Néhány napon belül 5000 csíra növekedett, ami elegendő ahhoz, hogy újra hajjal lássanak el kopasz területeket. Más módszerekkel legfeljebb 50 csírát sikerült egyszerre kitenyészteni. 

A Jokohamai Egyetem kutatócsapatát vezető Fukuda Dzsundzsi szerint az új technológia rákos betegeknek és más, kóros hajhullásban szenvedő betegeknek nyújthat segítséget, valamint olyanoknak is, akik esztétikai okokból szeretnének sűrűbb hajat. Az eddigi módszer, amelynek alkalmazása során a tarkóból vett hajhagymákat ültettek a kopaszodó területekre, nem növelte a haj mennyiségét. 

Az embereken végzett első kísérletekre a kutatók szerint öt év múlva kerülhet sor. További öt évre lehet szükség ahhoz, hogy az eljárás alkalmazhatóvá váljon.