Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Először sikerült laboratóriumban előállítani az Uránusz szuperjegét

2018.02.08. 15:16
30 éves a gondolat, hogy az óriási jégbolygók (tudják, a Naprendszer bolygói közül ilyen az Uránusz és a Neptunusz) jege olyan különleges szerkezetű lehet, ami teljesen eltér a földi jégtől. Most először egy laboratóriumban sikerült előállítani ezt a szuperionikus jeget. Ha otthon is megpróbálná, először néhány gyémántra lesz szüksége. Kell még ezen kívül hozzá pár ezer fok és egy komolyabb lézer, meg ez, meg az.

A kaliforniai Lawrence Livermore National Labban hoztak létre a kutatók olyan extrém körülményeket, amelyek például az Uránusz magjában létezhetnek. A földi környezetben ismeretlen nagyságú nyomás alatt a jégbolygók magjában olyan jégszerkezet jöhet létre, amit idáig csak feltételezni lehetett.

Az Uránusz jégszerkezete
Az Uránusz jégszerkezete

Mint arra a kémiából emlékezhetünk, a vízjég sokféle kristályszerkezetet vehet fel attól függően, hogy milyen hőmérséklet és nyomás alatt fagy meg. A mifelénk normálisnak számító, jobb körökben jég-I néven jelölt jégben a molekulák hexagonális struktúrákba rendeződnek, de vannak más opciók is, amelyeket szintén különféle római számokkal jelölnek – a legismertebb ezek közül talán a jég-IX, ugyanis Vonnegut Macskabölcső című regényében ezt tette meg „szuperjéggé”, ami mindent azonnal megfagyaszt, ami csak hozzáér. Ez a tulajdonság szerencsére csak fikció, bár a jég-IX valóban létezik, csak ilyen veszélyei nincsenek. Most pedig az is kiderült, hogy az elmélet szerint a jégbolygók magját jelentős részben alkotó jég-VII is létezhet, extrém körülmények esetén akár a Földön is.

Ehhez a kaliforniai laboratóriumban gyémántdarabok közé szorított jeget vizsgáltak, a hőmérsékletet 2-5000 Kelvinre emelték és lézernyalábokkal csináltak a légkörinél több ezerszer nagyobb nyomást. Az eredmény: nagyon nagy nyomású jég oxigén kristályráccsal, ahol a hidrogénionok szabadon mozognak, és kiváló vezető képességgel bír – az az anyag, ami az Uránusz és a Neptunusz magjában is lehet. Ez laboratóriumi körülmények között már a Földön is előállítható, a kutatók pedig azt gyanítják, hogy a szuperionikus jéggel függhetnek össze a két bolygó mágneses mezőjének a tulajdonságai is.