Emma
5 °C
23 °C

Kütyüzéssel edzhető az idős kutyák agya

2018.02.12. 16:29

Videojátékos edzésen vettek részt idős kutyák az ELTE Etológia Tanszék és a bécsi Állatorvosi Egyetem Messerli Kutatóintézetének közös kísérletében, és ebből kiderült, hogy a rendszeres mentális stimuláció, az élethosszig tartó tanulás legalább olyan fontos a kutyák szellemi épségének megőrzésében, mint az embereknél.

Azértt fordultak a kutatók az érintőképernyős videojátékokhoz, mert az idős kutyák mozgásszervi és más egészségügyi problémái sokszor megnehezítik a fizikai erőnlétet igénylő tréninget.

Persze a kutyáknak előbb meg kell tanulniuk a csúcstechnika használatát, hiszen a fiatalkorukat ők nem kijelzők előtt töltik, mint az embertársaik. Ha viszont megvan, hogy mit kell tenni a kijelzővel, ugyanúgy rákattanhatnak a játékra, mint a gazdáik.

A kutyákat természetesen jutalomfalatokkal veszik rá a kütyüzésre, és ezzel igencsak lehet növelni a lelkesedésüket - idézte az ELTE Szenior Kutya Programját vezető Kubinyi Enikőt az egyetem közleménye. A kutatók a kutyáknál is észleltek pozitív érzést a feladatok elvégzésekor, ami olyan, mint amikor egy idős ember valami újat tanul.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!