Megalkották a világ legnagyobb optikai teleszkópját

2018.02.13. 21:19

A világ legnagyobb optikai teleszkópját próbálták ki még február elején Chilében, erről a Genfi Egyetem kedden adott ki közleményt.

Az Espresso nevet kapott nagy felbontású műszert néhány hónapja szerelték fel Chilében az Európai Déli Obszervatórium (ESO) VLT teleszkópjára. Február 4-re virradó éjjel első alkalommal összekapcsolták a VLT négy fő teleszkópjának fényét, ezzel egy 16 méteres teleszkóp fénygyűjtő erejét érte el. Így felszínét tekintve a VLT lett a világ legnagyobb optikai teleszkópja. Az Espressónak köszönhetően a gyengén világító objektumok is könnyen láthatóak lesznek.

eso
Fotó: ESO / L. Calçada

Xavier Barcons, az Európai Űrügynökség (ESO) vezérigazgatója indította el a VLT irányítótermében az Espresso első megfigyelését. „Varázslatos pillanat volt. Egy álmot váltottunk valóra, amelyről látnoki képességű kutatók már évtizedekkel ezelőtt álmodtak" – idézte Francesco Pepét, az Espresso projektvezetőjét a Genfi Obszervatórium közleménye.

A svájci, olasz, portugál és spanyol kutatók együttműködésében kifejlesztett Espressónak köszönhetően a távoli csillagrendszerekben lévő, a Földhöz hasonló bolygókat is meg lehet figyelni. Ráadásul a műszer segíthet az univerzum alapvető fizikai állandóinak méréseiben és annak vizsgálatában, hogy ezek az állandók az idők során hogyan változnak.

Az Espresso az úgynevezett kvazárok vizsgálatát is lehetővé teszi. Ezek a nagyon nagy távolságban lévő csillagszerű rádióforrások általában távoli galaxisok aktív magjai.

A négy fényforrás egy műszerben való összekapcsolása újabb lépés az óriásteleszkóp kialakítása felé, amelyet az ESO az Atacama-sivatagban készül felállítani, írja az MTI. A 40 méteres átmérőjű ELT a tervek szerint 2024-ben kezdi működését.  • Hírek
  • Személyi kölcsön