Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

2050-re jelentősen lehűlhet a Nap

GettyImages-590676623
2018.02.14. 09:31

Szokatlanul hűvössé válhat a Nap 2050-re a Kaliforniai Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint. A kutatók úgy látják, hogy alig néhány évtized múlva beköszönt az új szoláris minimum, amikor a nap 7 százalékkal hűvösebb lesz, mint most.

A szoláris minimum nagyon alacsony szoláris aktivitású periódus, ami hőmérséklet-csökkenést eredményez a Földön. A Maunder Minimumnak nevezett XVII. századi szoláris minimum hatására a hőmérséklet eléggé lecsökkent ahhoz, hogy befagyjon az angliai Temze.

A lehűlés nem volt egyforma az egész bolygón. A Maunder Minimum idején jelentkező európai hideg ellenére más területek, például Alaszka és Grönland déli része melegedett.

A tudósok szerint a szoláris minimum nem jelent megoldást a globális felmelegedésre, mivel csupán lelassíthatja a felmelegedést, de nem állíthatja meg azt. Becslések szerint a szoláris minimum nagyjából 0,25 százalékkal hűtheti le a Földet 2020 és 2070 között. A szakértők eredményeiket az Astrophysical Journal Letters szaklapban mutatták be.

(MTI | Astrophysical Journal Letters)

(Borítókép:  Universal History Archive / UIG / Getty Images Hungary)