Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Összefüggést találtak a bélben élő vírusok és a diabétesz között

2018.02.14. 18:31

Először sikerült igazolni a 2-es típusú diabétesz és a bélben lévő bakteriofágok közötti kapcsolatot. A bakteriofágok, azaz a baktériumokban élősködő vírusok a legszélesebb körben elterjedt, legváltozatosabb szervezetek a földi bioszférában. A legtöbb fág megfertőzi a gazdaszervezetet, gyorsan megsokszorozódik benne, majd elpusztítja azt, a most publikált eredményekről az MTI számolt be.

Hatalmas számban és változatban léteznek az ember bélrendszerében, fontos szerepet játszanak a bélben lévő baktériumközösség szerkezetének formálásában, összefüggenek sok összetett emberi betegséggel.  Bár a bélbaktériumok változásait régóta összefüggésbe hozták a 2-es típusú diabétesszel, a bélfágok szerepét hosszú ideig nem vették figyelembe. 

A Sencseni Tudományos Akadémia Intézete, az Institutes of Advanced Technology (SIAT) és a Center for Synthetic Biology Engineering Research (CSynBER) munkatársai katalogizálták a bélfágokat, valamint összehasonlító elemzést végeztek 2-es típusú diabéteszben szenvedő és egészséges felnőttektől vett székletminták szekvenált génadatai alapján.

Ma Jingfej, a CSynBER kutatója egyik kutatója foglalta össze a tapasztalatokat és azt mondta, hogy a fágok genomjaiból arra jöttek rá, hogy számos olyan gént tartalmaznak, amik segítik a baktériumokat a bélrendszer ökoszisztémájához való alkalmazkodásban. Az első diabétesz-specifikus bélfág alapján arra következtethetnek, hogy a bélfágok és a baktériumok kapcsolata nem olyan egyértelmű, ahogy eddig gondolták. Bizonyos mértékig a bélfágok segítik a baktériumokat és nem elpusztítják őket.

A kutatás segítheti a tudósokat a bélfágok szintetizálásában vagy átalakításában. Ezek segítségével a jövőben beavatkozhatnak a bélbaktériumokba betegségek kezelése vagy megakadályozása céljából.

Ne maradjon le semmiről!