Gerincvelőfolyadék-tolvajokat kaptak el Pakisztánban

2018.02.14. 12:27

A pakisztáni rendőrség őrizetbe vett négy gyanúsítottat, akiket azzal vádolnak, hogy

gerincvelő-folyadékot loptak legalább egy tucat embertől.

A gyanúsítottak azzal keresték meg az érintett nőket, hogy vérmintát kell beküldeniük ahhoz, hogy pénzügyi támogatást kapjanak a pandzsábi kormánytól. Ehelyett azonban az agy-gerincvelő folyadékukból vettek mintát. A rendőrség feltételezi, hogy a gyanúsítottak a folyadékot a feketepiacon akarták eladni.

Az ügyben több mint egy tucat nő érintett lehet, köztük egy tinédzser is. A hatóságoknak akkor lett gyanús a dolog, amikor egy férfi észrevette, hogy a 17 éves lánya gyengének érzi magát a beavatkozás után.

Ashfaq Ahmed Khan rendőrtiszt a BBC-nek elmondta, hogy a csoport a hafizabadi körzetben volt aktív. Az egyik tag a kerületi kórház alkalmazottjának adta ki magát, és tájékoztatta az áldozatokat, hogy vérmintát kell adniuk. Ehelyett azonban egy magánházba vitték őket, ahol a csoport női tagja elvégezte rajtuk a gerinccsapolást.

Az agy-gerincvelő folyadék alapvetően az érintett szervek védelmére szolgál: ez védi meg a testrészeket a komolyabb sérülésektől és a sokktól. A lumbálpunkciónak nevezett eljárást általában akkor alkalmazzák, ha a leszívott folyadékot (likvor) laboratóriumi vizsgálatra kell küldeni.

Még nem világos, hogy a folyadékot hogyan akarták eladni a feketepiacon. Az egészségügyi miniszter felállított egy bizottságot, hogy vizsgálják ki az ügyet; a négy gyanúsított őrizetben van.

Pakisztánban 2010-ben tiltották be hivatalosan a szervkereskedelmet, de a szakértők szerint az ország még mindig kedvelt célpontja a szervkereskedőknek. 2016-ban a rendőrség 24 túszként tartott személyt szabadított ki egy hasonló csoport fogságából.

(BBC News)  • Hírek
  • Hírek