Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Évmilliókig az űrben maradhat Elon Musk Teslája

2018.02.15. 13:58 Módosítva: 2018-02-15 14:33:52

Kanadai és cseh kutatók szerint valószínű, hogy több tízmillió éven át az űrben marad Elon Musk SpaceX-vezérigazgató sportautója, mielőtt a Földre vagy a Vénuszra zuhanna.

A Space X február 7-én indította új hordozórakétáját, a Falcon Heavyt a floridai Cape Canaveralról. A rakéta utolsó fokozata az űrbe juttatta a hasznos rakományát: egy piros Tesla Roadstert.

Hanno Rein és kutatócsoportja 240-szer futtatta le a szimulációt, hogy lássák a piros kocsi pályájának alakulását a következő 3,5 millió évben. A kutatók szerint Musk régi Teslája és a vezetőülésbe szíjazott űrruhás bábu hat százalék eséllyel ütközik a Földnek, illetve 2,5 százalékos eséllyel a Vénusznak a következő évmilliók során.

A kocsi a Nap körül elliptikus pályára állt, a csillagtól nagyjából akkora távolságra, mint a Mars. A kutatók számítógépes szimulációi alapján igen kicsi a valószínűsége, hogy a kocsi a Nappal ütközik, a Marssal való találkozásnak pedig szinte semmi.

Nem tudtuk, mire számítsunk, mert más földközeli tárgyak, aszteroidák, amelyeket az űrben látunk, a Naprendszer távoli régióiból érkeznek. Most azonban az ellenkezője történik.

– mondta a BBC-nek Rein, a Torontói Egyetem kutatója.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a Jupiter nagyságú óriásbolygók és az autó közötti hosszú távú gravitációs kölcsönhatások vajon kifelé húzhatják-e a Teslát, ám a számítások nem ezt mutatják. Két lehetőség volt: vagy itt marad a sportkocsi a Naprendszer belső bolygóövében, ahol a Föld is kering, vagy továbbszáguld a külső aszteroidavidékre, az úgynevezett Kuiper-övbe.

A kocsi pályáját mind a rövid, mind a hosszú időtávokat vizsgálva a Földdel való találkozások uralják, idővel azonban gyakoribbá válik, hogy a Tesla a Vénuszhoz kerül közel. Ha a Tesla visszazuhanna a Földre, valószínűleg tökéletesen elégne, bár talán egy kis része elérheti a talajt. Rein azt tartja valószínűnek, hogy a piros autó nagyjából 30 évente közelíti meg a Földet; 2091-ben halad el olyan közel, mint a Föld-Hold távolság (384 400 kilométer).

A kutatók szerint nincs esélye annak, hogy a Marsra zuhanva a földi jármű baktériumokkal szennyezheti be a vörös bolygót. Annak is elenyésző az esélye, hogy aszteroidának ütközik. A külseje viszont megváltozhat az idők során, mivel sok apró mikrometeorit tapadhat hozzá.

Viszonylag kicsi tárgy, ezért nem tudni, mennyire lesz könnyű észlelni akár egy év múlva is; szerintem nagyon halvány lesz. Amikor legközelebb, 30 év múlva viszonylag közel halad el mellettünk, izgalmas lesz figyelni, hogy megtaláljuk-e még.

– mondta Rein.

(MTI | BBC News)