Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Kína lézert telepítene az űrbe

Superlaser2
2018.02.16. 13:14

Nemrég megjelent egy cikk az Optik tudományos folyóiratban, amiben a Kínai Légierő Műszaki Egyetemének egyik kutatója azt javasolta, hogy telepítsenek egy lézerrel felszerelt műholdat az űrbe, hogy azzal takarítsák el az űrszemetet.

A lézeres műhold ötletére természetesen mindenki felkapta a fejét; sok helyen vezető hírként hozták. A cikket jegyző Quan Wen és társszerzői kifejtették, hogy az űrszemét komoly problémát jelent. Nagyjából 17 852 mesterséges objektum kering a Föld körül, és több mint háromszázezer, üveggolyónál nagyobb szemétdarabka. A hulladékmennyiség miatt néha a Nemzetközi Űrállomást is odébb kell manőverezni az életveszélyes sebességgel száguldó űrszemét útjából.

Quan terve szerint a lézer megoldást nyújthatna. Az elképzelés szerint a lézert az infravörös hullámtartomány közelében működtetnék; másodpercenként húsz rövid lövést adnának le vele egy-egy űrszemétdarabkára. Ez elég lenne a törmelék nagy részének elpárologtatásához. Na jó, inkább ahhoz, hogy leégessenek belőle egy nagyobb darabot. A szemétre ható kinetikus erő és a kémiai égés megváltoztatja a törmelék pályáját, majd visszazuhan a légkörbe és porrá ég.

Hasonló módszerekkel már mások is próbálkoztak; az ausztrál kormány húszmillió dollárral támogatott egy hasonló projektet néhány éve. A kínai módszer annyival jobb lehet, hogy a légköri torzítás miatt hatásosabban lehetne a rendszert az űrből üzemeltetni, mint a földfelszínről.

Mindez persze csak elmélet. A megvalósulásnak több akadálya is van.

  • Egy lézerrel felszerelt műholdat kéne az űrbe juttatni, majd tesztelni a rendszer pontosságát.
  • Az űrszemét helyzete – bármilyen hülyén hangzik is – jogilag nem tisztázott. Az űrszemét régi műholdakból és más űreszközök törmelékdarabjaiból áll, és igen nehéz megmondani, hogy melyik kié volt. Kinek hiányzik az, hogy szuperhatalmak tulajdonára lövöldözzön lézerrel?
  • Sokaknak nem fog tetszeni az ötlet, hogy egy nagyhatalom lézerfegyvert telepítene a világűrbe. A kínai űrprogramnak katonai és civil felhasználási területei is vannak, és nem zárható ki, hogy a kínaiak fegyverként használnák az eszközt, hiába csekély teljesítményű.

(Optik | Popular Science)