Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már 5000 marsi napot élt túl az Opportunity

2018.02.19. 09:38

Az Opportunity űrszonda 2004. január 25-én érkezett meg a Marsra, és tervezői, a NASA mérnökei eredetileg csak abban mertek reménykedni, hogy kibír majd 90 napot. A marsjáró azonban február 17-én elképesztő rekordot állított fel, hiszen túljutott az ötezredik ott töltött marsi napján, ami nagyjából 40 perccel hosszabb egy földi napnál. 

A tudósok azt hitték, hogy a Mars szélsőséges időjárásában egyetlen telet sem fog kibírni az Opportunity, ezért adtak neki 90 napos élettartamot. A napelemes jármű azonban mostanáig nyolc telet kibírt.

Rengeteg tudományos eredményt elért a NASA az Opportunity vizsgálataival: sokféle kőzetet és talajt megvizsgáltak, és felfedezték a Mars vizes múltjának nyomait. A jármű mostanáig 225 ezer fényképet küldött haza a Földre, és 45 kilométert tett meg a bolygó felszínén.

Az Opportunity társa, a Spirit űrszonda már 2010-ben elakadt a homokban, és szép lassan elfogyott az energiája, míg a később felküldött, sokkal komolyabb műszerekkel felszerelt Curiosity még csak 1960 napot töltött el a Marson.