Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szétszedi a takarítók tüdejét a tisztítószer

2018.02.19. 14:56

A spray formájában használt tisztítószereknek elképesztően erős tüdőromboló hatása van, ezt állapította meg a norvég Bergeni Egyetem tanulmánya. A tudósok hatezer embert vizsgáltak meg, akik húsz éven át használtak ilyen szereket - írja a Newsweek.

Ugyanolyan súlyos volt a hatás, mint naponta egy doboz cigaretta elszívása

Az asztmával is összefüggésbe hozhatók a tisztítószerek, de a hosszú távú hatásukról még keveset tudunk - mondta Cecile Svanes, a tanulmány vezető szerzője. Tulajdonképpen nem is annyira meglepő, hogy a tisztítószerként használt vegyszerek apró részecskéi a tüdőben kárt okoznak, fejtették ki a kutatók.

A vizsgálatokból az derült ki, hogy a nők tüdőkapacitását sokkal inkább hátrányosan érintette ezeknek a szereknek a belégzése, mint a férfiakét, de a kutatók megjegyezték, hogy sokkal több nő vett részt a kutatásban. A tudósok egyébként azt mérték meg, hogy a tüdő mennyi levegőt tud erősen kilélegezni, és ebben láttak jelentős visszaesést a rendszeresen takarító nőknél. Az asztma is gyakoribb volt a köreikben.

A vegyszerek a tüdő nyálkahártyáját teszik tönkre, tartós elváltozásokat okozva.