Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Az ESO csillagásza lehet az első német űrhajósnő

2018.02.21. 09:31

Suzanna Randall, az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagásza egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy ő legyen az első német űrhajósnő. Randall az Astronautin nevű kezdeményezés új női űrhajósjelöltjeként kezdheti meg kiképzését, melynek végén tudományos küldetést teljesíthet a Nemzetközi Űrállomáson.

Az Astronautint 2016-ban indították, azzal a céllal, hogy fiatal nőket csábítsanak az űrhajós, tudományos, matematikai és műszaki pályákra. A program célja, hogy német női űrhajóst juttassanak a világűrbe. A program keretében a Nemzetközi Űrállomás (ISS) mikrogravitációjának női testre gyakorolt hatásait is vizsgálnák.

Tudományos háttere és sportolói múltja miatt Randall lehetett a két Astronautin-jelölt egyike. A 38 éves Randall Kölnben született, Nagy Britanniában végzett csillagászként, majd a Montreali Egyetemen szerzett PhD fokozatot asztrofizikából. Randall jelenleg az ESO csillagászaként dolgozik. Évek óta lelkes siklóernyős, képzett jógaoktató, és imádja a téli sportokat.

Randall először ESO ösztöndíjasként került munkakapcsolatba a kutatóintézettel. Ma a chilei Atacama-sivatagban megvalósított ALMA programon dolgozik. A 66 antennából álló milliméteres és szubmilliméteres hullámhosszakon dolgozó rádiótávcső-hálózat a világ legnagyobb ilyen műszeregyüttese, a távoli illetve hideg univerzum megfigyelésének legnagyobb teljesítményű eszköze. Randall a pulzáló kék szubtörpe csillagokat is tanulmányozza.

Az Astronautin résztvevői megismerkednek az ISS környezetével, elsajátítják a fedélzeti rendszerek protokollját és kezelését. A programban a jelölteknek sok megerőltető kiképzésen kell megfelelniük: parabolikus repüléseken, túlélőtúrákon, valamint repülős és robotikai tréningeken.

Szeretném bebizonyítani, hogy hétköznapi nők is elsajátíthatják az űrutazáshoz szükséges tudást és képességeket. Fontosnak tartom továbbá, hogy a nők a társadalom minden szintjén képviseljék magukat. Magától értetődőnek kell lennie, hogy a nők a világűrben is jelen vannak.

– mondta Randall.

Randall kihívója a 34 éves meteorológus, Insa Thiele-Eich. A következő két évben vele fog versenyezni az egyetlen helyért. Thiele-Eich 2017 áprilisában 400 jelölt közül került a programba Nicola Baumann vadászpilótával. Miután Baumann kiszállt, a zsűri Randallnak szavazott bizalmat.

Örömünkre szolgál, hogy Suzanna Randall asztrofizikusi képesítésének köszönhetően azonnal be tudott szállni a kiképzésbe.

– mondta az Astronautin program kezdeményezője, Claudia Kessler.

(Csillagászat.hu)