Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Először sikerült elkapni egy szupernóva-robbanás kezdetét

2018.02.22. 00:21

Egyszerre két jelentős, szupernóvákkal kapcsolatos csillagászati felfedezés is napvilágot látott a napokban – írja a USA Today.

Szupernóva-robbanásnak a Napnál nagyobb tömegű csillagok felrobbanását hívjuk. Ez a jelenség óriási fénykibocsátással jár, egészen eddig mégse sikerült elkapni egy elpusztuló csillag hirtelen megsemmisülésének első felvillanását, mert az váratlanul érkezik és meglehetősen rövid ideig is tart.

Most először mégis sikerült a mutatvány, méghozzá egy Victor Buso nevű amatőr csillagásznak, aki Argentínából tudta rögzíteni az első szupernóva-villanást. Az észlelés még 2016 őszén történt, maga a robbanás pedig a tőlünk 40 millió fényévnyire található NGC 613 spirálgalaxisban volt látható. Az erről beszámoló tanulmány a Nature-ben jelent meg.

szn
Fotó: UC Santa Cruz / Las Campanas Observatory

Mindettől teljesen függetlenül az Astrophysical Journalben is megjelent egy cikk, amely a valaha felfedezett legtávolabbi szupernóvát mutatja be. Ez a robbanás 10,5 milliárd évvel ezelőtt történt – összehasonlításképp: a világegyetem teljes kora a mai ismereteink szerint 13,8 milliárd év. A DES16C2nm jelű szupernóva

extrém távoli, extrém fényes és extrém ritka – nem olyasmi, amibe astronómusként minden nap belebotlik az ember

– mondta Matthew Smith, a tanulmány egyik szerzője.