Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Hold körül keringő űrállomást akar Trump

2018.02.22. 10:21

A Nemzetközi Űrállomáshoz hasonló állandó űrbéli kutatóhelyet akar létrehozni a NASA, ám az új állomás a Föld helyett a Hold körül keringene. Az amerikai űrhivatal abban bízik, hogy a tervezett űrállomás 2023-ra, vagyis az első holdraszállás 54. évfordulójára lakhatóvá válik.

A hold körüli állomás egyik azoknak a terveknek, amelyekre Donald Trump amerikai elnök 19,9 milliárd dolláros büdzsét javasolt a 2019-es évre. Az USA jelenlegi vezetése nagy hangsúlyt (és sok pénzt) fektet az űr emberi felfedezésére, miközben a klímaváltozás kutatásával és az oktatással kapcsolatos kiadásokat alaposan megnyírbálja.

920x1240
Fotó: Boeing

Összesen körülbelül 2,7 milliárd dollárt költenének el 2023-ig a Lunar Orbital Platform-Gateway nevű űrállomás megépítésére, és már jövőre félretesznek a munkálatokra körülbelül félmilliárdot. Persze a terveket még a kongresszusnak is jóvá kell hagynia.

A Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) hasonlóan a holdhoz szánt platformot is fokozatosan építenék meg. Az energiatermelő modult és a hajtóművet várhatóan 2022-ben bocsátanák fel. Ezek a modulok szükségesek ahhoz, hogy a majdani űrállomás a megfelelő pályán maradjon. Egy évvel később következnek a lakómodul felvitele, ahol az asztronauták egy huzamban 30-60 napot tölthetnek el. 

Az új állomásnak más felépítésűnek kell lennie, mint az ISS-nek, mert sokkal erősebb ott a sugárzás, és ettől meg kell védeni az asztronautákat.  

A holdközeli állomásnak más küldetésekben is fontos szerepe lehet. A NASA azt tervezi, hogy innen indítja majd tovább az űrhajósokat a Mars, vagy más távolabbi célok felé. Lézeres adatkapcsolatot is kiépítenek, hogy gyorsabban tudjanak nagy adatcsomagokat küldeni.

A tudományos életnek is szüksége lesz egy új állomásra, Trump ugyanis 2024 után nem költene többet a Nemzetközi Űrállomásra. Ehelyett lehetővé tenné, hogy kereskedelmi szolgáltatásokat indítsanak rajta, és az űrturizmus tartsa fenn a létesítményt.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?