Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elnézést, hogy csak az olimpia után szólunk, de a szex nem rontja a sportteljesítményt

2018.02.26. 16:32

Bő két héttel ezelőtt talán hasznosabb lett volna mondani, de hát nem csak az alkalmazott tudomány pőre szempontjai léteznek, másrészt meg a Popular Science-en is csak most jelent meg a szex és sportteljesítmény közötti kontaktzónát, a kapcsolódó kutatásokat összefoglaló cikk, melynek fő tanulsága:

Semmi nem támasztja alá, hogy a szex rontaná a sportolók versenyteljesítményét.

Persze az olimpia sokak szerint (és a sokak között azért vannak korábbi olimpikonok is) így is emlékeztet egy pár ezer fős gruppenpartira, ha éppen nem néz oda a kamera, most Koreában pedig a biztonság kedvéért akkorára tervezték az óvszerkapacitást, hogy fejenként 38 gumi jutott egy átlagsportolóra, de így is sokan vannak, akik az önmegtartóztatásban hisznek.

A jó pár edző által is kedvelt elmélet szerint a verseny előtti időszakban jobb, ha a sportoló visszafogja magát, mert (és itt jönnek a különféle népi elméletek):

  • a szexmentes lét biztosítja a versenyekhez szükséges agressziót;
  • jobb a versenyfókusz, ha az ember nem az olimpiai falu örömeinek él;
  • az orgazmus amúgy is elveszi a férfi erejét.

Ezek lennének a legnépszerűbb laikus hipotézisek, apró bibi azonban, hogy ezeket a tudomány egyáltalán nem támasztja alá. Igaz, túl módszeres, szisztematikus kutatásokról nem lehet beszélni. Igaz, már fél évszázada, 1968-ban is vizsgálták, hogy segít-e a jobb sporteredmények elérésében az absztinencia (már ekkor is az jött ki, hogy nem), és később is voltak időről-időre hasonló kutatások, sztenderdizált módszertan nem jött létre, és sokszor a minták is túl kicsik. (Itt igenis számít a méret.)

A szex kerülése sportszempontból csak közvetlenül a verseny előtt javallott. Amikor 2000-ben a mérés előtti 2-10 órában szexuálisan aktív sportolók szívritmusát, tesztoszteronszintjét, koncentrációs képességét vizsgálták, úgy találták, hogy a legkésőbb szexelő versenyzők értékei gyengébbek a többieknél. A verseny előtti éjszaka azonban már nincs kimutatható negatív hatással a teljesítményre.

A szexnek amúgy önmagában nem sok sportértéke van: egy óra szex mindössze 210 kalóriát éget el, így se fogyókúrának, se antidoppingnak nem igazán hatékony. Nem is arra találták ki.