Az e-cigaretta is komolyan növeli a szívroham kockázatát

GettyImages-487318623
2018.02.27. 08:30
Az e-cigaretta napi használata majdnem duplájára növeli a szívroham kockázatát egy új amerikai kutatás szerint.

Ez az első bizonyíték rá, hogy az e-cigi jelentősen befolyásolja az emberi egészséget, és veszélyesebb a korábban véltnél – írja a medicalexpress.com nyomán az MTI.

A közel 70 ezer ember adatainak elemzésével készült tanulmányt az amerikai Nikotin- és Dohánykutatási Társaság éves konferenciáján mutatták be Baltimore-ban.

A Kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy a hagyományos cigaretta napi fogyasztása majdnem megháromszorozza a szívroham esélyét, ráadásul a napi e-cigarettázással járó kétszeres kockázat ehhez hozzáadódik.

Rendkívül aggasztó a megnövekedett kockázat, mivel a legtöbben, akik e-cigarettát használnak, nem hagynak fel a hagyományossal sem

– mondta a tanulmányt bemutató Stanton Glantz, az UCSF orvosprofesszora.

Az e-cigaretta régóta tudományos viták témája, ám egyre gyűlnek azok a bizonyítékok, amelyek közvetlen egészségkárosító hatást tulajdonítanak neki.

A múlt hónapban az amerikai tudományos akadémia egy tanulmánya kimutatta az e-cigaretták fiatal fogyasztókra gyakorolt káros hatását: bizonyították, hogy a fiatalok körében az e-cigaretta használata növeli a hagyományos cigarettára való áttérés esélyét.

Noha az e-cigaretták a hagyományos cigarettáknál kevesebb rákkeltő anyagnak teszik ki fogyasztóikat, nagy koncentrációban tartalmaznak mikroszemcséket és más mérgeket, amelyeket a szív- és keringési betegségekkel és nem daganatos tüdőbetegségekkel hoztak összefüggésbe. Ezeknek a betegségeknek a számlájára írható a dohányzás okozta halálozások több mint fele.

Arra is egyre több tanulmány talál bizonyítékot, hogy az e-cigaretta nem ösztönzi a hagyományos cigaretták fogyasztóit az elektromosra váltásra vagy a végleges leszokásra, inkább csökkenti a leszokás valószínűségét.

„A legtöbb embernél nem a hagyományosról való leszokást eredményezi az e-cigaretta, hanem a kettős használatot. Az új tanulmány szerint összeadódnak a két cigaretta fogyasztásának veszélyei: aki naponta szívja mindkettőt, ötszörösre emelkedett szívrohamkockázattal kénytelen számolni” – mondta Glantz.

(Borítókép:  Andrew Burton / Getty Images Hungary)  • Tippek
  • Babaváró hitel