Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rossz hír a királypingvineknek és barátaiknak

2018.02.27. 11:03

Ismeri a királypingvineket? Nem összekeverendők az elmúlt években komoly filmes PR-t kapó császárpingvinekkel (ők azok, ahol a szülők egészen siralmas körülmények között melengetik a tojásukat az Antarktiszon, amíg a párjuk elugrik a tengerre hozni valami kaját száz kilométeres távolságból); a királypingvinek azok a gyönyörű, gallérjukon napsárgafoltos állatok, amelyek majdnem egyméteresre is megnőnek. Nem véletlenül hívják őket óriáspingvinnek is.

Ők azok, akik a klímaváltozás miatt egyre nagyobb bajban vannak, és az előrejelzések szerint a helyzetük csak rosszabb lesz a következő évtizedekben. A Nature Climate Change folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány szerint 2100-ra a királypingvinek populációja 70 százalékkal is megfogyatkozhat. A fő ok: az Antarktisz körüli, apró halakban gazdag tengeráramlások a klímaváltozás miatt egyre délebbre, a sarkhoz közelebb vándorolnak, így pedig a királypingvineknek lehetetlenül messze kellene úszniuk a tápanyagért.

Háttérinfóként annyi, hogy a királypingvinek nem jeges területen élnek, hanem éppen jégmentes szigeteken, például a Madagaszkár és az Antarktisz között lévő Crozet-szigeten, a Kerguelen-szigeteken és más hasonló, kevésbé barátságos klímájú helyeken fészkelnek, ahol nagyjából nulla fok van, állandó jég viszont nincs, ők pedig lerakhatják a tojásaikat a partra a homokba. Innen azonban messzire kell menniük az élelemért: a számukra tápanyagban gazdag terület az Antarktisz körüli áramlat, ahol nagyobb vízmélységben óriási mennyiségben élnek az általuk kedvelt apró halak, melyekért akár 100-200 méter mélyre is lebuknak halászat közben.

pingi

A háló és az étkező távolsága miatt az izmos királypingvinek már most is akár 300-500 kilométeres távolságokat úsznak le nyaranta, szárazföldi pihenő nélkül. A tengeráramlatok dél felé vándorlásával azonban ez a távolság egyre nő, és félő, hogy a következő évtizedekben akkora lesz, amit már nem tudnak megtenni. Így maradna a tömeges migráció, új, nem jeges szigetből azonban nincs túl sok a déli tengereken, és ezek birtoklásáért más pingvinfajokkal kerülnének szembe, így a ma 3,2 milliós királypingvin-populáció a kihalás közelébe kerülhet.

Tudjuk, hogy a pingvinpopulációk hamarosan össze fognak omlani. Ők mutatják meg számunkra a jéghegy csúcsát, hogy mi történik az ökoszisztémában”

– mondta a királypingvinkérdésről összeállítást közlő The Verge-nek Céline Le Bohec francia ökológus.