A törpék is megnőhetnek a laboratóriumban növesztett csontoktól

2018.02.28. 10:46
A páciens zsírsejtjeiből növesztették a csontszövetet, amit most Izraelben ültettek be egy beteg lábába. Ez a világon az első ilyen műtét, és a technikának nagyon sokféle alkalmazása lehet a jövőben.

A sebészeti beavatkozást az Afula nevű városban végezték kedden, a 44 éves páciensnek (egy közeli kibuc lakója) nyolc hónappal ezelőtt egy autóbaleset után kellett eltávolítani a sípcsontja egy részét.

A páciens zsírsejtjeiből növesztett csontszövetet visszainjekciózták a sérült lábszárba, hogy a segítségével regenerálódjon a hiányzó csontrész. Az eljárást a Bonus BioGroup izraeli biotechnológiai cég fejlesztette ki. A zsírsejtek közül kiválogatták azokat, amelyek szövet és vérerek generálására képesek, majd ezeket egy „bioreaktor” segítségével növeszteni kezdték.

A bioreaktorban az emberi szervezetre jellemző, optimális körülmények között folyhat a csontregeneráció. Két hét után csontszövet jön létre, amit a páciensbe lehet ültetni, hogy ott tovább növekedve kipótolja a hiányzó csontot – írja az MTI.

Több ezer apró, élő csontrészecskét növesztettünk, amit beinjektáltunk a lábszárnak abba a részébe, ahol hiányzott a csont. A csontdarabok itt összekapcsolódnak egymással és működő csontot hoznak létre”

– mondta Sai Merecki, a cég igazgatója.

Hat hét alatt a csont visszanő és ismét normálisan fog működni. Ma ezzel képesek vagyunk arra, hogy laboratóriumban bármilyen csontot növesszünk, az eljárás teljes fordulatot hoz az ortopédiában”

– tette hozzá a kórház orvosa, aki szerint a beavatkozás idős, csontritkulásos és rák miatt amputált betegeken is segíthet, sőt: a jövőben a törpenövésűeket is több tucat centiméterrel magasabbá tudja majd tenni.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM