Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy japán biológus lement a parkolóba és felfedezett egy ismeretlen fajt

2018.03.01. 17:27

Jó hír a praktikusan elpusztíthatatlan, a mínusz 200 fokot és az űrutazást is kibíró, víz nélkül dehidratálódó, évtizedek múlva életre kelő medveállatkák megannyi kedvelőjének Japánból, ahol a biológusok munkaidőn kívül is szívesen kapirgálnak: kutatónk, bizonyos Kazuharu Arakawa lement a bérleménye alatti parkolóba Tokió belvárosában, ha már ott volt, vett némi mintát a kövek között csenevészkedő mohából, aztán bevitte a laborba, hogy jó lesz majd valamikor az is.

És milyen jól tette: a mikroszkópba nézve tíz kis medveállatkát látott ficánkolni, tekintve pedig, hogy Kazuharu medveállatka-kutató, ennek nagyon megörült. Főleg, amikor a genetikai elemzésből kiderült, hogy egy eddig ismeretlen faj példányairól van szó. A világon ez úgy az 1200. medveállatka faj, Japánban  a 168., és most már neve is van, ha valakit nagyon érdekel: Macrobiotus shonaicus.

A kutató fő eredménye, hogy az egyik állatka-párocska a laboratóriumban szaporodni kezdett, márpedig ezt medveállatkák ott nem nagyon szokták. Ez a faj annyiban is különleges, hogy a legtöbb medveállatka szűznemzéssel szaporodik, náluk viszont hímek is kellenek a dologhoz. Itt pedig voltak.

Kazuharu Arakawa most a teljes szexuális reprodukciós ciklust meg tudta figyelni. A felfedezésről beszámoló sciencealert.com megjegyzi, hogy ez számára tisztán a tudományos érdeklődés miatt volt fontos, bár önbevallása szerint az állatkák „deviáns sármjával szemben sem teljesen immunis”.