Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bebizonyosodott, hogy súlyos méhpusztulást okoznak a rovarirtók, az EU lépéskényszerben

2018.03.02. 08:53
Régen várt vizsgálati eedményeket hozott nyilvánosságra az EU élelmiszerbiztonságért felelős ügynöksége: az EFSA tóbb, mint 1500 korábbi kutatás eredményeinek öszevetése után arra jutott, hogy a neonikotinoid tartalmú rovarölő szerek súlyos veszélyt jelentenek a vad- és a háziméhekre.

A neonikotinoid tartalmú rovarölők súlyos problémái már hosszabb ideje terítéken vannak. 2013-ban EU-s szinten már be is tiltották a használatukat az olajrepcén, a napraforgótáblákon és a kukoricán, mert ezeket közismerten szívesen látogatják a méhek. Az akkori vitákban egyébként Magyarország egyértelműen a betiltás ellen volt, a hivatalos magyar álláspont arról szólt, hogy nincs bizonyíték arra, hogy ha a rovarirtó szereket az előírásoknak megfelelően használják, akkor bármilyen jelentős fenyegetést jelentenének a méhállományra.

Ez a magyar álláspont akkor kisebbségben maradt, és azóta számos új kutatás bizonyítja ezeknek a szereknek a veszélyeit. A neonikotinoidok a rovarok központi idegrendszerébe kerülve bénulásos halált okoznak, ráadásul a legtöbb rovarirtóval ellentétben ezek nem csak a növény felületén maradnak meg, hanem bekerülnek a gyökerekbe, a hajtásba, levelekbe, virágba, pollenbe és nektárba is. Ma már újabb bizonyítékok vannak rá, hogy a pollenből és a virágporból a méheket is súlyosan károsítják. Járulékos probléma, hogy egyes kutatások szerint a talajban hosszú évekig megmaradnak, így további növénygenerációk szervezeteibe is bekerülnek a veszélyes szerek.

A méhek tömeges pusztulása, az európai méhpopulációik megfogyasztása az egyik legsúlyosabb ökológiai és élelmiszeripari probléma a kontinensen; a mézzel kapcsolatos minőségbiztosítási kérdéseknél is lényegesebb. A túl kártékony rovarirtók használata az egyik oka lehet a jelenségnek. Az EU tagállamai az eredeti menetrend szerint már decemberben szavaztak volna a neonikotinoid-tartalmú rovarölők teljes betiltásáról (a tervezet a szabad ég alatti használatnak akar véget vetni, üvegházakban egyelőre továbbra is lehetne alkalmazni), de akkor elhalasztották a döntést, többek között éppen arra hivatkozva, hogy meg akarják várni az EFSA-jelentést. Most, hogy ez is megvan, a várakozások szerint az EU tehet egy lépést az európai méhek megmentése érdekében.