Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Kihalás szélén az aranyosarcú kakaduk

GettyImages-473000928
2018.03.12. 14:54

A kihalás szélén áll az aranyosarcú, más néven kis sárgabóbitás kakadu, már csak a faj negyven egyede él vadon – közölte a Kis-Szunda-szigetek Természetvédelmi Hivalata (BBKSDA). Ez a madárfaj vicces és barátságos, képes megjegyezni, amit az emberektől hall; van, aki háziállatnak is tartja.

A kis sárgabóbitás kakadu (Cacatua sulphurea) szigorúan védett állat Indonéziában. A madárfaj 1988 óta számít fenyegetett fajnak és 2000-ben felkerült a kritikusan veszélyeztetett fajok listájára – írja az MTI.

A kakadupopulációra az illegális vadászok jelentik a legnagyobb veszélyt, így a hivatal az indonéz kormány által 2014-ben hozott természetvédelmi törvénnyel összhangban minden vadászatot megakadályoz – közölte Tamen Sitorus, a hivatal elnöke.

Indonéziában két nemzeti parkban élnek aranyosarcú kakaduk: a fővároshoz közeli Manipo Természeti Parkban és a Kis-Szunda-szigetek keleti részén levő Harlu Állatvédelmi Parkban. Emellett feltételezhető, hogy a szomszédos Komodo szigeten is élnek egyedek.

A BBKSDA az illegális vadászat megakadályozása mellett a populáció évi 10 százalékos növekedését is megcélozta, így reményeik szerint 2018-ban negyvenről negyvenkettőre emelkedik a kis sárgabóbitás kakaduk száma.

Nyitókép: Wawan Kurniawan/Anadolu Agency/Getty Images Hungary