Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az egész tudományos világ gyászolja Hawkingot

2018.03.14. 10:14

Túlzás nélkül lehet mondani, hogy elárasztották a közösségi médiát a 76 éves korában, álmában elhunyt Stephen Hawkingot gyászoló Twitter-, Facebook-, stb. bejegyzések. Százával születnek a #Hawking #RIPHawking posztok tudósoktól, tudományos újságíróktól, idős és fiatal kutatóktól, az alábbi, folyamatosan frissülő válogatással ezek közül szemelgetünk.

Az MTA Wigner Fizikai kutatóközpont Facebookon emlékezett a kivételes tudósra:

A Wigner felelevenítette Hawking 1987-es budapesti látogatását is pár korabeli, nemrég előkerült fotóval:

"Távozása intellektuális vákuumot hagyott maga után" – kezdte búcsúzó szavait Neil deGrasse Tyson amerikai asztrofizikus, tudományos író és ismeretterjesztő sztár:

A CERN kutatói is Hawkingra emlékeznek:

"Hawking tanulmányai több álmatlan éjszakát okoztak az elméleti fizikusoknak, mint bármi más a történelemben" – olvasható a legrangosabb tudományos folyóirat, a Nature tweetjében:

“Repülj tovább, mint Superman a súlytalanságban” - búcsúzott az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a tudomány nagykövetétől, utalva egyrészt a beszélgetésre, ami 2014-ben Hawking és a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai közt folyt, másrészt a repülésre, aminek során Hawking megtapasztalhatta a súlytalanság állapotát:

“Világűr, jövök” - így kezdődik az Európai Űrügynökség posztja, amiben azt hangsúlyozza az ESA, hogy álmaink elérésében nincsenek korlátok.

Az ESA még a facebookos borítóképét is lecserélte Hawking szavainak kíséretében: “A csillagokra nézz, ne a földre. Próbáld magyarázatot lelni arra, amit látsz, és hogy miért létezik az univerzum. Légy kíváncsi.”

“Stephen Hawking menővé tette a tudományt, a dolgok megértését, az időt, a teret és a kiváncsiságot” – Szarkasztikus Rover, az egyik kedvenc vicces tudományos twittercsatornánk e szavakkal emlékezett meg Hawkingról:

"Kiváló és rendkívüli zseni volt" – twitelte Chris Hadfield kanadai űrhajós:

“Generációkat inspirált arra, hogy nézzenek túl a mi kék bolygónkon és terjesszék ki ismereteinket az Univerzumról. Nagyon fog hiányozni személyisége és zsenije” - írta Tim Peake brit asztronauta.

És folyamatosan ömlenek a tisztelgő posztok, mémek is: