Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kitiltották a lézerágyút építő vegyészt a YouTube-ról

2018.03.19. 14:59

Drake Anthony 2006-ban kezdte használni a YouTube-ot. Ekkor indította saját csatornáját, a styropyrót, ahová a saját készítésű filmjeit töltötte föl. Egészen mostanáig – ugyanis Anthony szerint a YouTube az egész csatornáját letiltotta a videómegosztóról. 2006-ban már kapott egy kéthetes felfüggesztést a YouTube-tól, de akkor csak az új videók feltöltésétől tiltották el.

Anthony nem sért szerzői jogokat, nem terjeszt gyűlöletpropagandát, nem uszít senki ellen, és nem mutat be erőszakos tartalmakat. Egyszerűen érdekli a tudomány, és a videói is erről szólnak – csakhogy Anthony a tudományos kíváncsiságát elképesztő erejű, házilag elkészíthető lézerfegyverek gyártásában éli ki. A YouTube-csatornájának félmillió követője van, az egyes filmjeit több millióan látták. Itt egy különösen szép darab, ahol házi készítésű lézeres bazookát mutat be:

És itt egy másik, ahol működő fénykarddal kaszabol:

Mégsem ezek miatt került bajba a YouTube-nál. A gondok akkor kezdődtek, amikor elkezdett különféle vegyületeket előállítani egy 1930-as évekbeli kémiakönyv alapján. Anthony arra hivatkozott, hogy őt kizárólag a tudományos kíváncsiság motiválja, amikor videókat készít. (Más kérdés, hogy ezeken láthatóan remekül szórakozik, miközben életveszélyes eszközöket gyárt – való igaz, hogy ezt nehéz összevetni az Öveges professzortól megszokott infotainmenttel.)

Science, bitch

Anthony fellebbezett a tiltás ellen. Amíg a YouTube nem függeszti föl a büntetését, a filmjeit egy alternatív csatornára, illetve a saját subredditjére fogja feltölteni.

A YouTube közösségi szabályzata szerint azokat a videókat tiltják le, amik bátorítják az erőszakos vagy illegális cselekményeket, illetve akár halált is okozó mértékben veszélyeztethetik a testi épséget. Ezalól csak az oktató, dokumentarista, tudományos vagy művészi (EDSA) jellegű tartalmak a kivételek, amik nem különösebben erőszakosak.

Anthony, akinek vegyészmérnöki diplomája van, azzal érvel a tiltás ellen, hogy a videóival a jelenségek tudományos hátterét magyarázza el a nézőinek, arra bátorítva őket, hogy lépjenek tudományos pályára. Az még kérdéses, hogy erről a YouTube-ot is meg tudja-e győzni. 

(Popular Mechanics)