Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Elpusztult az utolsó hím szélesszájú orrszarvú

GettyImages-677998966
2018.03.20. 15:58

Kedden elpusztult Sudan, a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja. A 45 éves állatot a korával kapcsolatos szövődmények miatt altatták el. A szakértők szerint az orrszarvú állapota sokat romlott: nem csak öreg volt, de több fertőzés is megviselte a szervezetét. A gondozói szerint az állat nem tudta volna elviselni a további szenvedést, ezért az elaltatása mellett döntöttek.

A világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja Szudánban született, innen egy cseh állatkertbe került, majd 2009-ben Kenyába szállították. A rinocérosz és két nőstény társa, Najin és Fatu része volt annak az ambíciózus tervnek, mellyel a tudósok meg akarták menteni a kihalástól az alfajt.

Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-Afrikai Köztársaság területén éltek. Az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt. Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba nemzeti parkban, ahová gyakran átterjedtek a térség fegyveres összecsapásai. Az állatokat Kenyába telepítették, de nem tudták megmenteni őket a pusztulástól.

Sudan valószínűleg azért menekült meg, mert fogságba esett. Igazi hírességnek számított, látogatók ezreit vonzotta a területre. Adománygyűjtő akció keretében a Tinderen fiókot hoztak neki létre A világ legjobb választható agglegénye néven. Hétfőn szaporítóanyagot vettek tőle, hogy a legfejlettebb reprodukciós technikákkal egyszer majd újraéleszthető legyen az alfaj.

(MTI | LiveScience)

(Borítókép: Sudan 2017 áprilisábab - fotó: Andrew Wasike / Anadolu Agency / Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport