Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elpusztult az utolsó hím szélesszájú orrszarvú

GettyImages-677998966
2018.03.20. 15:58

Kedden elpusztult Sudan, a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja. A 45 éves állatot a korával kapcsolatos szövődmények miatt altatták el. A szakértők szerint az orrszarvú állapota sokat romlott: nem csak öreg volt, de több fertőzés is megviselte a szervezetét. A gondozói szerint az állat nem tudta volna elviselni a további szenvedést, ezért az elaltatása mellett döntöttek.

A világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja Szudánban született, innen egy cseh állatkertbe került, majd 2009-ben Kenyába szállították. A rinocérosz és két nőstény társa, Najin és Fatu része volt annak az ambíciózus tervnek, mellyel a tudósok meg akarták menteni a kihalástól az alfajt.

Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-Afrikai Köztársaság területén éltek. Az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt. Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba nemzeti parkban, ahová gyakran átterjedtek a térség fegyveres összecsapásai. Az állatokat Kenyába telepítették, de nem tudták megmenteni őket a pusztulástól.

Sudan valószínűleg azért menekült meg, mert fogságba esett. Igazi hírességnek számított, látogatók ezreit vonzotta a területre. Adománygyűjtő akció keretében a Tinderen fiókot hoztak neki létre A világ legjobb választható agglegénye néven. Hétfőn szaporítóanyagot vettek tőle, hogy a legfejlettebb reprodukciós technikákkal egyszer majd újraéleszthető legyen az alfaj.

(MTI | LiveScience)

(Borítókép: Sudan 2017 áprilisábab - fotó: Andrew Wasike / Anadolu Agency / Getty Images Hungary)