Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiszámolták, hogy mikor zuhan le a kínai űrállomás

2018.03.21. 11:47

Az elmúlt hónapokban igen bizonytalanná vált az első kínai űrállomás, a Tienkung (Mennyei Palota) helyzete. Az állomást Kína 2016-ban magára hagyta, mióta elkezdték használni a modernebb Tienkung–2-t. Azóta senki sem tudja, hogy az egyre süllyedő Tienkung pontosan mikor éri el a Föld légkörét és csapódik az óceánba.

A Tienkung-1 űrállomás
A Tienkung-1 űrállomás

Minél közelebb kerül a Tienkung a Földhöz, annál könnyebb megjósolni a becsapódás pontos dátumát. Március elején a tudósok már közelebbit tudtak mondani, és úgy tűnik, hogy mostanra sikerült tovább szűkíteni a céldátumot. Eszerint

a Tienkung március 31-én léphet be a Föld légkörébe,

legfeljebb néhány nap lehet az eltérés a tervezetthez képest.

Mivel a visszatérés pontos időpontját sem lehet meghatározni, talán nem meglepő, hogy azt sem tudjuk, hogy a Tienkung hová fog becsapódni. Az állomás naponta többször is megkerüli a Földet, ami azzal jár, hogy már néhány perc különbség is drasztikus különbséget jelent. Csak közvetlenül a becsapódás előtt fogjuk megtudni, hogy hol várható az esemény.

Szerencsére szinte semmi esély rá, hogy az űrállomásból egy csavar is elérje a földfelszínt, még akkor sem, ha az űrállomás nem égne porrá a légkörben. A Föld felszínének nagy részét óceánok borítják; a maradványok jó eséllyel ott fognak kikötni. Az űrállomás pontos helyzetét nem azért érdemes nyomon követni, mert rettegnünk kell attól, hogy a fejünkre zuhan, hanem azért, mert

ha a közelünkben lép be a légkörbe, a Tienkung megsemmisülése veszélytelen, de igen látványos tűzijáték lesz. 

(Popular Mechanics)