Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Egyre aggasztóbb helyzetben a simabálnák

2018.03.26. 23:31

Egyetlen északi simabálnaborjút sem észleltek az Egyesült Államok délkeleti partjainak térségében az idei ellési időszak végén, ilyenre az elmúlt 30 évben soha nem volt példa - közölték helyi vadvédelmiek.

A szakemberek december óta figyelik az újszülött simabálnaborjúk felbukkanását Georgia és Florida partjainál, a vemhes nőstények ugyanis ott szülik meg borjaikat minden télen. A bálnafigyelési repüléseket szombatig fogják folytatni.

"Ez a vég kezdetét jelentheti" - mondta Barb Zoodsma, az amerikai Nemzeti Tengeri Halászati Szolgálat fajvédelmi programjától. 

Az Atlanti-óceán nyugati partvidékén élő északi simabálna és a csendes-óceáni északi simabálna a világon a legveszélyeztetettebb bálnafajok, a veszélyeztetett vadon élő fajok kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) kihalással veszélyeztetett fajnak tekinti, az Egyesült Államok veszélyeztetett fajokról szóló törvénye szigorúan védi mindkét fajt. 

Az északi simabálna állománya mintegy 450 egyedet számlál, tavaly 17 elpusztult egyedet sodort partra a víz az Egyesült Államokban és Kanadában. 

Tavasztól őszig északon, Kanada és az Amerikai Egyesült Államok északkeleti partjainál fordulnak elő, télen vonulnak le délre, Georgia és Florida államok környékére. (MTI)