Auguszta
-7 °C
0 °C

Állatról emberre ugrott a halálos bornavírus

GettyImages-86289875
2018.03.27. 16:39

Eddig csak állatoknál ismert vírusos megbetegedésben halhatott meg három ember Németországban, írták német hírportálok kedden kutatóintézetek vizsgálati eredményei alapján. A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) és a Friedrich Loeffler állategészségügyi intézet (FLI) adatai szerint valószínűleg az úgynevezett klasszikus bornavírus (BoDV-1) okozott halálos kimenetelű agyvelőgyulladást három betegnél. A BoDV-1 eddig csak állatoknál, főleg lovaknál és juhoknál fordult elő, írja az MTI.

A három áldozat közül ketten szervátültetésen estek át, ugyanattól a donortól kaptak szervet. A BoDV-1 által okozott gyulladás a műtét után lépett fel, és a betegek halálával végződött. Az RKI Epidemiológiai hírlevél című kiadványának márciusi számában ismertetett vizsgálat szerint a szervátültetéses esetektől függetlenül egy harmadik embernél is kimutatták, hogy minden bizonnyal a BoDV-1 okozott halálos kimenetelű agyvelőgyulladást. Erről az esetről nem közöltek részleteket.

A kutatók még elemeznek egy negyedik, hasonló esetet is. Kiemelték, hogy az új eredmények alapján érdemes a BoDV-1 jelenlétét is megvizsgálni a tisztázatlan eredetű agyvelőgyulladásos megbetegedéseknél.

Az Egészségügyi Világszervezet márciusban frissítette a potenciálisan világjárványt okozó betegségek listáját, amire idén felvették az úgynevezett X-kórt, azaz a még ismeretlen, potenciálisan halálos járványt okozni képes kórokozók körét. Az X-kór lehet egy mesterséges, katonai, biotechnológiai fejlesztés, ami elszabadul, lehet ismert kórokozók mutációja, egyesülése, vagy akár egy olyan vírus, ami az állatvilágból átugrik az emberekre.

Borítókép: Illusztráció! Fotó: Getty Images Hungary