Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Koporsóban szülte meg a gyerekét egy több napja halott középkori nő

2018.03.27. 16:47

Olasz régészek még 2010-ben találták meg egy 7-8. századi sírt, amiben egy meglékelt koponyájú nő csontvázát találták meg. Ez annyira nem is furcsa, azonban találtak még valami mást is: a nő lábai között egy magzat csontjai feküdtek. A középkor persze nem volt ennyire durva (vagy legalábbis nem mindig), a tudósok pedig most megpróbálják megmagyarázni, hogy mi is történhetett.

A kutatóknak két fontos kérdést kellett megválaszolniuk:

  • miért volt egy 4,6 milliméteres lyuk a nő koponyáján és
  • mit keresett ott egy magzat?

Előbbire a válasz az, hogy a nőnek valamilyen egészségügyi problémája volt, amit a korabeli orvosok agyműtéttel próbáltak meg kezelni. A koponyalékelés vagy trepanáció  többek között arra szolgált, hogy csökkentsék a koponyaűri nyomást, de alkalmanként epilepszia kezelésére (vagy ahogy akkoriban gondolták, a gonosz szellemektől való megszabadításhoz) is használták. A honfoglaló magyarok között is  bevett szokásnak számított.

A műtéten átesettek fele több évig is élt a beavatkozás után, bár a koporsóban megtalált nő nem volt ilyen szerencsés, neki csak nagyjából egy hét jutott a leletek alapján (bár az nem egyértelmű, hogy pontosan mibe halt bele). Ráadásul mindeközben 38 hetes terhes volt, a magzat már fejjel lefelé volt a méhében, vagyis készen állt a megszületésre.

A magzat végül gyakorlatilag világra is jött (úgynevezett koporsós szülés), bár borzasztóan tragikus módon. A nő két-három napja halott lehetett a koporsóban (természetes ekkora már a magzat sem élt), amikor a bomlás miatt különböző gázok gyűlhettek fel a testében. Vélhetően ezek nyomták ki a halott magzatot a szülőcsatornán.