Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Múmiát leltek az üresnek hitt egyiptomi fakoporsóban

2018.03.27. 16:36

Különleges emberi maradványokat rejthet az a 2500 éves egyiptomi fakoporsó, amelyről 150 éve kijelentették, hogy nincs benne múmia. A Sydney Egyetem 150 éve szerezte meg a koporsót, amelyet akkortájt több szakértő is megvizsgált. A feljegyzésekben az állt, hogy a koporsó csak törmeléket tartalmaz, ezért másfél évszázadon át egyszer sem vizsgálták újra, írja az MTI a Reuters hírére hivatkozva.

Tévedésükre csak az elmúlt évben derült fény, amikor újabb kutatók elmozdították a koporsó fedelét. Azt remélték, hogy legalább néhány csontra vagy kötözőanyagokra bukkannak, ehelyett felfedezték egy múmia oszladozó maradványait. Mint kiderült, a koporsó a test mintegy 10 százalékát őrizte meg.

A maradványok nagyon rossz állapotban voltak, valószínűleg sírrablók miatt, akik ékszerek és amulettek után kutatva rongálták meg a testet, véli Jamie Fraser, a Sydney Egyetem Nicholson Múzeumának kurátora. A felfedezés mindenesetre különleges lehetőséget adott a szakértőknek, hogy tanulmányozzák a múmia maradványait, a teljes múmiákat ugyanis többnyire érintetlenül hagyják, ami korlátozza tudományos hasznukat.

"A hajdani ember étrendjére, betegségeire és életmódjára vonatkozó kérdésekre kaphatunk választ, megismerhetjük, hogyan élt és miben halt meg" - mondta Fraser. A felfedezés jelentőségét növeli, hogy a maradványok egy előkelő nőé lehetnek, aki olyan korban élt, melyről viszonylag keveset tudni.

Fotó: University of Sydney

A hieroglifák szerint a koporsóban elhelyezett test egy Mer-Neith-it-es nevű nőé lehetett, aki a szakértők szerint papnő volt ie. 600-ban. A szarkofág így a 26. dinasztia idejéből, a ie. 664 és 525 közötti időszakból származik. Ez volt az utolsó olyan korszak, amikor az országban ősi egyiptomiak uralkodtak. "A hieroglifákból tudjuk, hogy Mer-Neith-it-es az oroszlánfejű istennő, Szehmet templomában dolgozott. A hieroglifákból, a mumifikálás módjából és a koporsó stílusából következtethetünk arra, hogyan működött Szehmet temploma" - mondta el Fraser.