Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Igen, ez egy füstölő elefánt

2018.03.29. 13:03

Ha ma csak 48 másodpercet fordíthatnak mozgóképek megtekintésére, a Wildlife Conservation Society (WCS) kisfilmjét ajánlanánk, amit Délkelet-Indiában készített Vinay Kumar, a WCS tudósa egy erdőben füstölő elefántról.

Nem tévedés: füstöl. Az angoloknak könnyű, náluk a smoking egyszerre jelent füstölést és dohányzást, de – annak ellenére, hogy az állat gyanúsan dohányzásszerű mozdulatokat végez – nem dohányt fogyaszt. Ne lepődjenek meg, ha meglepődnek, ettől még a szakértők is meglepődtek, nemhogy a rutintalan elefántfigyelők:

A felvétel Karnataka államban, a Nagarahole Nemzeti Parkban készült. A filmen látható, ahogy az elefánt felvesz valamit egy fatönkről (alighanem faszenet), a szájába teszi, majd hatalmas füstfelhőt okád a szájából.

A felvétel 2016 áprilisában készült, de csak most töltötték föl több videómegosztóra. A WCS biológusai még sosem láttak ehhez foghatót vadon élő elefántnál, és ők sem tudják pontosan, hogy miért csinálhatja. Azt tudjuk, hogy a faszén megköthet bizonyos mérgeket a szervezetben, így nem elképzelhetetlen, hogy a szénpor inhalálásának egészségügyi oka van.

Bár a füstölő elefánt új fejlemény, az állatvilágban ismert jelenség a zoofarmakológia, az állatok öngyógyítása. Egy zanzibári majomfaj szénnel kúrálgatja magát, ha mérgezett táplálékot eszik. A bonobók érdes felületű levelekkel próbálják meg kiűzni a szervezetükből az élősködőket. A vörös és zöld makákók antibakteriális célból fogyasztják az agyagot. És a várandós kenyai elefántok is rágcsálnak bizonyos leveleket, hogy felgyorsítsák a kihordási időt. 

(The Guardian)