Viola
-5 °C
-2 °C

Kiásták Latin-Amerika legmenőbb dinoszauruszát

2018.03.30. 11:47

Egy kilenc méteres húsevő dinoszaurusz megkövesedett maradványait fedezték fel a nyugat-argentínai Neuquén tartományban. A Tratayenia rosalesi névre keresztelt új faj 85 millió évvel ezelőtt élt a mai Patagónia egy mérsékelten száraz régiójában.

A két lábon járó dinoszaurusz a megaraptorák csoportjába tartozott. Az őslénykutatók néhány éve azonosították ezt a csoportot, amelynek minden tagját – beleértve a Tratayeniát is – részleges csontvázakból ismerik.

A megaraptorák, noha még mindig számos titkot rejtenek, a jelek szerint igazi nagymenő ragadozó dinoszauruszok voltak.

– mondta Matt Lamanna paleontológus, a pittsburgh-i Carnegie Természettudományi Múzeum munkatársa.

A megaraptorák eddig feltárt csontjai alapján az állatoknak hosszúkás koponyájuk volt, tömve apró, de éles, cakkos szélű fogakkal. Csontjaik néhol üregesek voltak. Erős mellső lábukon a két legbelső ujjuk hatalmas, kampószerű karomban végződött. A megaraptorák csoportjának legismertebb képviselője a Megaraptor volt, ami a Tratayenia előtt élt Patagóniában, és 40 centiméteres karmai voltak.

caa36073-2232-482f-bcdc-a025f20d1478
Fotó: Juan Porfiri / Universidad Nacional del Comahue

A Tratayeniából a hátgerinc egy részét, a csípő egészét, néhány bordát és a medence egy töredékét tárták fel. A koponya, a végtagok vagy a farok egyetlen darabját sem találták meg.

A Tratayenia volt a legnagyobb ismert ragadozó a mai Patagónia területén. Nagyjából 85 millió évvel ezelőtt élt, és lehet, hogy csoportjának egyik utolsó képviselője is volt egyben.

– mondta Juan Porfiri, argentin paleontológus.

A mai Patagónia területén tárták fel a ma ismert legelképesztőbb dinoszauruszok egy részét: a ragadozó Giganotosaurust, a hosszú nyakú, növényevő Patagotitant, az Argentinosaurust, és a Dreadnoughtust. A Tratayenia kisebb húsevőkkel, nagytestű növényevőkkel, boákhoz hasonló kígyókkal, krokodilokkal, teknősökkel és madarakkal osztotta meg élőhelyét.

(MTI)