Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Napi három kávé tisztán tartja az artériákat

2018.04.01. 19:08

Napi három kávé segít az artériák tisztán tartásában, megelőzi a kalcium lerakódását, és azzal az érelmeszesedést, és ezáltal megvéd a szívbetegségek kialakulásától - erre az eredményre  jutott a Sao Paolo-i egyetem kutatócsapata. A brazil tudósok 4400 tesztalannyal dolgoztak, akik mind kávéivók voltak, csak eltérő napi adaggal. A vizsgálat tanulsága az volt, hogy egészen a napi három csészényi fogyasztásig növekszik a kávé pozitív hatása, de afölött már visszaesik.

Az eredmény azért fontos, mert korábbi kutatások ennél jóval alacsonyabban határozták meg a kávéivásnak azt a szintjét, ahol az már nem egészséges.

Hogy pontosan mi a kávé ilyen jellegű pozitív hatásának a hatásmechanizmusa, azt egyelőre nem tudják a kutatók, de arra gyanakszanak, hogy a kávé természetes antioxidánsai állhatnak a dolog hátterében. Az mindenesetre biztos, hogy nem a koffein, ugyanis a hatás a hagyományos, és a koffeinmentes kávét fogyasztóknál is megfigyelhető volt. A napi koffeinbevitel egészségügyi határértékét egyébként napi 400 milligramm (nagyjából négy csésze kávé) magasságában határozzák meg, efölött megnő a vérnyomás- és érrendszeri problémák kockázata.