Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Nem hitt a HIV-fertőzésben, belehalt a gyereke

2018.04.03. 14:37

Hétfőn vizsgálat indult Oroszországban egy öt hónapos, HIV-pozitív csecsemő halála miatt. A szibériai Irkutszkban élő anya maga is több mint öt éve HIV-fertőzött, de sem magát, sem a gyerekét nem hagyta kezeltetni; úgy vélte, az emberi immunhiányos vírus (HIV) létezése csupán egy tévhit. A nőt gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják, akár két év börtönt is kaphat.

A nyomozók szerint a kislány februárban halt meg. A tüdőgyulladás egy olyan fajtája végzett vele, ami a legyengült immunrendszerű emberek tüdejét támadja meg. A regionális AIDS-központ szerint a gyermeknél már kialakult az AIDS, mire kórházba szállították. A központ jelentése szerint

az öthónapos kislány tüdeje szó szerint felrobbant belülről,

de az anya mindvégig makacsul hajtogatta, hogy a HIV létezése csupán tévhit. A csecsemő halála miatt az orvosokat hibáztatta; azt állította, a gyerekével szokványos tüdőgyulladás végzett.

Oroszországban egymillió állampolgár HIV-fertőzött, és óránként tízen fertőződnek meg. A HIV-fertőzötteknek napi vírusellenes (antiretrovirális) kezelésre van szüksége, ami segít kordában tartani a fertőzést, és esélyt ad a páciensnek a hosszú és viszonylag egészséges életre. Kezelés híján a HIV elpusztíthatja az immunrendszert, ami a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, az AIDS kialakulásához vezet.

A HIV-fertőzött oroszok kevesebb mint fele él az antiretrovirális kezelés lehetőségével, részben egy összeesküvés-elmélet miatt, amely szerint az AIDS-t okozó vírust a nyugat találta ki. Az elmúlt hónapokban több olyan AIDS-beteg haláláról is beszámoltak Oroszországban, akik megtagadták, vagy akiktől megtagadták a kezelést. Köztük volt egy tízéves lány is, akinek a szülei nem engedélyezték kezelését.

A szibériai Omszkban működő AIDS-ellenes Központ már három pert is megnyert olyan HIV-pozitív anyák ellen, akik nem engedélyezték a gyermekeik kezelését.

(MTI)