Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem hitt a HIV-fertőzésben, belehalt a gyereke

2018.04.03. 14:37

Hétfőn vizsgálat indult Oroszországban egy öt hónapos, HIV-pozitív csecsemő halála miatt. A szibériai Irkutszkban élő anya maga is több mint öt éve HIV-fertőzött, de sem magát, sem a gyerekét nem hagyta kezeltetni; úgy vélte, az emberi immunhiányos vírus (HIV) létezése csupán egy tévhit. A nőt gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják, akár két év börtönt is kaphat.

A nyomozók szerint a kislány februárban halt meg. A tüdőgyulladás egy olyan fajtája végzett vele, ami a legyengült immunrendszerű emberek tüdejét támadja meg. A regionális AIDS-központ szerint a gyermeknél már kialakult az AIDS, mire kórházba szállították. A központ jelentése szerint

az öthónapos kislány tüdeje szó szerint felrobbant belülről,

de az anya mindvégig makacsul hajtogatta, hogy a HIV létezése csupán tévhit. A csecsemő halála miatt az orvosokat hibáztatta; azt állította, a gyerekével szokványos tüdőgyulladás végzett.

Oroszországban egymillió állampolgár HIV-fertőzött, és óránként tízen fertőződnek meg. A HIV-fertőzötteknek napi vírusellenes (antiretrovirális) kezelésre van szüksége, ami segít kordában tartani a fertőzést, és esélyt ad a páciensnek a hosszú és viszonylag egészséges életre. Kezelés híján a HIV elpusztíthatja az immunrendszert, ami a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, az AIDS kialakulásához vezet.

A HIV-fertőzött oroszok kevesebb mint fele él az antiretrovirális kezelés lehetőségével, részben egy összeesküvés-elmélet miatt, amely szerint az AIDS-t okozó vírust a nyugat találta ki. Az elmúlt hónapokban több olyan AIDS-beteg haláláról is beszámoltak Oroszországban, akik megtagadták, vagy akiktől megtagadták a kezelést. Köztük volt egy tízéves lány is, akinek a szülei nem engedélyezték kezelését.

A szibériai Omszkban működő AIDS-ellenes Központ már három pert is megnyert olyan HIV-pozitív anyák ellen, akik nem engedélyezték a gyermekeik kezelését.

(MTI)